Днес се извърши интронизацията на новия патриарх на Москва и цяла Русия


Днес се извърши интронизацията на шестнадесетия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил. За пръв в историята тя стана в храма "Христос Спасител". Церемонията премина с голяма тържественост и живописност. Храмът и иконите, сред които беше и специално докараната от Кострома чудотворна икона на Фьодоровската Богородица, бяха украсени с бели рози, лилии и хризантеми.

В центъра на храма се разположиха около 200 архиереи, облечени в бродирани със злато одежди, а наоколо бяха гостите – повече от 4 хиляди души, сред които и делегатите на Поместния събор, който на 27 януари избра митрополит Кирил за патриарх. В храма имаше представители на монашеството и миряните, делегации от всички православни Църкви в света, представители на светската власт.

Присъстваха първите лица на Русия: президентът Дмитрий Медведев със съпругата си и премиерът Владимир Путин. Сред видните гости бяха също президентът на Молдова Владимир Воронин, кметът на Москва Юрий Лужков, заместничката на председателя на руския парламент Любов Слиска, съпругата на покойния президент Наина Елцина, а също и видни дейци на културата и изкуството, сред които кинорежисьорите Никита Михалков и Владимир Хотиненко.

Ритуалът на издигането в най-високия църковен сан е стигнал при нас от древността с незначителни промени. В церемонията влиза настаняването на избрания патриарх на патриаршеския трон в олтара. При това митрополитите три пъти провъзгласяват "Аксиос", което в превод от гръцки значи "Достоен!". Тук става и неговото преобличане в патриаршеските одежди.

Пристигането на новоизбрания патриарх бе възвестено от празничен камбанен звън. Преди това в течение на 15 минути биеха всичките камбани на храма. Пред входа в храма новоизбраният патриарх бе посрещнат от двамата старши свещеника и един мирянин с хляб и сол. При пристигането си Кирил беше облечен в черно расо и едва пред входа облече светлосинята митрополитска мантия.

По време на първата част от богослужението двамата най-възрастни митрополити, постоянни членове на Светия Синод, три пъти настаниха Кирил на патриаршеския трон в центъра на олтара с възгласи "Аксиос", които бяха подхващани от духовенството и вярващите в храма. След това иподяконите свалиха от наречения патриарх архиерейското облекло и го облякоха в патриаршески одежди – сакос и омофор. На главата му сложиха патриаршеската митра. Именно в тези одежди са били интронизирани патриарсите Алексий І, Пимен и Алексий ІІ.

Вече като нов предстоятел на Руската православна църква патриархът на Москва и цяла Русия Кирил извърши своята първа Божествена литургия.

Преди извършването на евхаристийния канон беше прочетено посланието на Поместния събор към всички чада на Руската православна църква. Първият човек, който се причасти от ръцете на новия предстоятел на Църквата, бе съпругата на руския президент Светлана Медведева.

В края на богослужението с благопожелания към московския първосветител се обърнаха президентът на Русия Дмитрий Медведев и главата на една от най-древните православни Църкви в света – Александрийският патриарх Теодор. След това на Кирил бяха връчени символите на църковната власт – зелената патриаршеска мантия, патриаршеският жезъл и бялото було. Специално за интронизацията от музеите на московския Кремъл бе доставена безценна историческа реликва – жезълът на първия Московски митрополит Петър (XIV в.). Връчването му символизира вековната приемственост на първосветителското служение.

| Newsru.com

Снимки: Patriarchia.ru

Превод: Андрей Романов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...