Драматично разделение на Събора на Сръбската православна църкваМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. iliana каза:

  Веднъж съм била на богослужение, водено от Сръбския патриарх. Слушах го и да проповядва. Ами ако има дума, която да описва съвкупността от външни прояви, които лично мен ме отчайват в поведението на нашия клир (а явно не се проявяват само в нашия), той е обратното на тази дума. Каквото и да се пише за неоспоримия факт на напредналата му възраст, човекът е така на място и на такова място, че дай Боже всекиму.

 2. ieromonah Ioan каза:

  Илиана, много странно коментирате горния текст. Никокй не оспорва духовните качества на патриарх Павле, но не може да е нормално в тази възраст да се изисква от човек да носи отговорност за цялата църква. Сега не ми казвайте, че библейските патриарси са достигали и по-голяма възраст. За всичко си има време и на всичко му минава времето, а най-голямото достоинство за управляващия човек, е да се оттегли навреме и така да го запомнят с добро, а не да викат гледай го как се е зацепил и не иска да пусне кокала, това нали е ужасно?

 3. iliana каза:

  Ако гледат на патриаршеското служение като на кокал тези, които ще трябва да запомнят патриарх Павле, пък и да го заместят, много ясно е защо не иска да го „пусне“.

  Освен това както казах и горе – не мисля, че възрастта сама по себе си е аргумент;особено за духовните неща. Какво значи „управляващи лица“? Патриархът не е управител на супермаркет, за който е ясно, че трябва да има очи на четири и умът му да щрака като калкулатор. Това са различни хипотези. Мисля си, че отговорността на духовниците и на патриарха в частност е преди всичко духовна, както и делата им, макар действителността не винаги да подкрепя последното.Не вярвам, че един патриарх, който смята добре и бързо, ще по-полезен на църквата от този, който се е научил да слуша Божията воля и да я изпълнява. Това по принцип.

  Възрастта е проблем, когато стане проблем. Както и болестта, глупостта, качествата на личността или пък промените в нея. Въпрос на конкретен случай.

 4. Atila каза:

  зад думите на Илиана. Отче Йоане, старческата дименсия (вдетеняването) е характерно за хора, които са претърпели крах в изкачването на духовната стълбица. Това е ясен сигнал от Бога, че този или онзи, когото околните са склонни да приемат за свят, не е такъв. Тези обаче, които са опазили „заповедите” не могат да претърпят такава дименсия. За това говори целия Патерик, края на всеки един светец, на всеки един настоящат старец. Има духовни закони, които трябва да знаете по-добре от мен. Затова и духовните четива ни съветват да гледаме краят на божиите угодници и това не е случайно!
  Патриарх Павле си дава ясно сметка за разделението в Сръбската църква и негов дълг е, докато може да го парира! Ето това е големият духовник, последното, за което би мислил е „кокала”.

 5. Дон Кихот каза:

  Оставете „кокалите“ на кучетата. Уважавах патриарх Павле, от когото пазя писма, но явно накрая се самозабрави. Човек на смъртно легло трябва да има смирението и достойнството да се оттегли, за да го запомнят с доброто, което досега е сторил. Този негов инат ще предизвика разкол в Сръбската църква.

 6. Atila каза:

  Аз писма нямам, но пазя спомен от срещите си с него, ако това би изравнило резултата по някакъв начин. От доста време в Сръбската църква има два противостоящи си лагери, този на глобалистите и на националистите. Патриарх Павле е бил и остава духовния авторитет, личността, която пази този баланс. Без него балансът се нарушава и този път националистите имат голям превес. До какво би довел този нарушен баланс само Бог знае, но демонстративното напускане на еп. Атанасий Евтич на първото заседание на събора достатъчно красноречиво говори само по себе си. Погледнете разширената новина: http://www.dveri.bg/content/view/6640/33/
  Разделението покрай митрополитите Амфилохий и Йоан нищо ли не ви подсказва?

 7. ieromonah Ioan каза:

  Вие пак обърнахте каруцата с колелата нагоре. Може би първо трябва да си разясним, какво е православния патриарх изобщо? Това православна папа ли е или деспод, или председател на Св.Синод? Не се ли бъркате нещо с папата? Май сте се нагледали и наслушали на руска православна самодейност? Не унижавайте православното разбиране за първенство в църквата до папското. Епископът е глава на свойта си епархия и никой друг.

 8. prokimen каза:

  Blagodaria Vi za parvia komentar. Toj e mnogo vajen, no za jalost malcina dnes sa sposobni da go razberat. Cerkvata oskadiava na duhonosni lichnosti i bogatee na rasonosni sladkodumci.

  Bog da Vi vazdade stokratno za pripomnenia princip v duhovnia jivot na istinskoto Pravoslavie!