Епископ Артемий: Да купим руско оръжие и да извикаме руски доброволциМоже да харесате още...

15 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Има една мъдра поговорка: „След дъжд – качулка“. Владиката военнолюбец трябва да си подаде оставката.

 2. prezvytera каза:

  Аз мисля, че това е една реакция на болка и не трябва да съдим много жестоко братята сърби. Отче, ти как би се чувствал, ако беше на тяхно място?

 3. Дон Кихот каза:

  Какви братя са ни сърбите? Техният див шовинизъм, който те отъждествяват с православието, ги докара до това положение. Вместо да раждат деца – пиянстват. Вместо да интегрират шиптърите – колят. Вместо да си създадат международно лоби – настроиха всички против себе си. Кой каквото е дробил, да си сърба.
  .
  Проблемът е, че следващите жертви сме ние – с народ от овце (вж гласуването в Бургас днес), с политици престъпници, с малцинства, които в бъдеще ще станат мнозинства. Бог да прости България!

 4. melestorm каза:

  Дон Кихоте такива тежки изказвания не са уместни!
  Относно този свещеник, който призовава за закупуване на оръжие…просто нямам думи!

 5. milan каза:

  Въпреки че е много интересен богослов, митрополит Артемий е със сигурност политически найекстремният между сръбските епископи. Преди една година, негови привръженици щяха да направат за малко раскол. Той е дефинитивно последният от сръбските епископи од когото може вярно да се види коя е позицията на Църквата в Сърбия по въпроса.

 6. Ангел Небесен каза:

  Което си е така, така си е. На който му е тежко и неприятно, да си помисли защо му е така гадно да вижда гузната си съвест изказана.

  А някой казваха, че жените били по-далновидни….лъжа и измама.

 7. milan каза:

  „Владиката смята също, че никой в Църквата не е против така изразеното негово становище, но определя като „анемична” позицията на СПЦ, която в последните дни излезе само с едно съобщение за случващото се. Все пак, епископ Артемий отдава това на влошеното здравословно състояние на патриарх Павле, но заявява, че Църквата трябва „да настъпва много по-решително”.“

  Глупости на тръкалета! Патриарх Павле е човек който, винаги когало е имал възможност, се е опитвал да смири страстите на народа.

 8. Дон Кихот каза:

  Имало и други луди: Георги Мангинов. Поп въстана срещу школски “Биг Брадър”. Електронните карти са с числото на Сатаната, негодува свещеникът. – http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-02-16&article=222207
  16.2.2008

 9. prezvytera каза:

  Цитат: „Така е, брача срби.“ (от: Епископ Артемий: Не очакваме светините ни да бъдат възстановени)
  Цитат: „Какви братя са ни сърбите?“ (от горната статия)
  Отче, зад кои от думите си по-точно стоите?

 10. Дон Кихот каза:

  Не търси под вола теле, ами си кажи молитвата и си лягай да спиш. Има братя едноутробни, братя в доброто, братя в греха, братя в Бога… Да изброявам ли?

 11. Liturgist каза:

  Пътят на православния християнин е многообразен, но от това не става по- лек. Не е лесно да се прецени и да се отсее едно действие. От една страна ти идва да призовеш Господа на силите, Който да изсипе справедливия Си гняв върху неверниците, които са се гаврили, насилвали и опустошавали. От друга страна „нашата борба не е срещу плът и кръв…“ Да не дава Бог да сме поставени пред подобна колизия. Разбирам горчивината и крушението в сърцето на Владиката, но е странен един такъв милитаристичен призив. Струва ми се, че не на армията трябва да се надява той… Православието загуби през годините много от своите исторически територии- Египет, Палестина, Константинопол, Картаген, Мала Азия…Но точно, защото тук нямаме постоянен град, а бъдещия търсим, и защото очакваме „новото небе“ и „новата земя“, нашият поглед трябва да е устремен към есхатона. Бог „илюстрира“ всичко това като не дава на православните повод да построят Царството Божие на една определена територия, а да се стремят да го изградят в сърцата си. Историческото нещастие много често пречиства и осмисля собственото ни битие. Да бъде твоята воля, Господи!

 12. RSA каза:

  Браво на братския сръбски народ, който много пострада през последното десетилетие, но въпреки всичко отстоява твърдо националните си позиции и не се кланя, и не се продава на престъпния, световен американски диктат.
  Ще бъде много жалко, ако „нашите управляващи“ признаят независимостта на Косово, това което не направиха румънските им колеги, които са също наши братя в Христа.
  Хвала на такива родолюбци !
  БОГ с вас. Амин.

 13. Диляна каза:

  „Ако основаването на нашата независима държава или нейното запазване и напредък биха били възможни само чрез злодеяние, аз бих се съгласил да престане да съществува не само велика, но и малко Сърбия и всички сърби заедно с мен, отколкото да се съглася на нещо безчовечно. Ето това е за мене Косовският завет …“
  И още: „Свети княз Лазар не е бил против земния живот и земното царство. Но когато вече трябва едното да се изгуби, по-добре е да се изгуби земното, отколкото небесното.“

 14. victory каза:

  Винаги съм твърдял, че всичко хора са братя независимо от вероизповеданието им. Братята Сърби в тази насока ги насочи ТИТО ,но те не възприеха .Предпочетоха да се осланят на старото статукво,а именно да разделят бивша Югославия.Този проблем разбира се стои на дневен ред пред всички страни и хора на Земята, в по голяма или по малка степен.Успех желая на всички.

 15. KATI каза:

  Св.Йоан Златоуст:
  „Да бъдеш строг още не значи да бъдеш суров и да щадиш не значи да да бъдеш кротък. Кротък е този, който може да понася нанесените му лично оскърбления, но който може и да защитава несправедливо обидените и да възстава срещу обиждащите. Напротив, който не е такъв, той е безгрижен, сънлив, подобен на мъртвия, но не и кротък, не и скромен.“
  Св.Василий Велики:
  „Негодуванието трябва да бъде направлявано от разсъдителност. Ножа употребяват и убийците, употребяват го и хирурзите; но едните, служейки си с ножа гневно и жестоко, извършват с него най-безумни дела, като убиват себеподобните, а другите, пристъпвайки към работа с ножа след разсъждаване, добиват от него голяма полза, защото спасяват живота на ония, които са в опасност.“
  „Ислямът ще стане политическа сила на Балканите“-предупреждава в своя публикация Крис Делисо. Обявянето независимостта на Косово той коментира като стъпка към създаването на голяма мрежа ислямски фундаменталисти на Балканите, която в бъдеще ще застрашава сигурността на Европа. А за сръбския“Глас явности“ тревожно прогнозира:“..там (в Косово) – няма да остане жив нито един сърбин“-позовавайки се на материали на секретните служби.
  Така че: Подкрепа за епископ Артемий!
  Само по-разумно и по-кротко-доколкото е възможно!!! А не вярвам тези, които разбират да не се присъединят.