Епископ Ириней Бачки: Кирилицата има нужда от защитаИзточник: Бачка епархия на СПЦ

Бачкият епископ Ириней (Булович) смята, че сръбската писменост е силно застрашена от изчезване, и че е работа на държавата да я защити. „Всички европейски народи се грижат за писмеността си, само сръбският народ се отнася надменно спрямо кирилицата. Това самоубийствено, антицивилизовано безумие обаче не може да бъде спряно само с декрети, а с личен пример”, – е заявил владиката при откриването на годишното събрание на сдружението „Кирилица”, състояло се на 15 февруари в „Матица сръбска” (обществено-културна организация в Сърбия, отговаряща за сръбските общности в чужбина – бел. прев.).

По думите на владика Ириней, латиницата, която сърбите все по-често използват, всъщност е хърватска латиница. „Трябва, разбира се, да опознаем и всички облици на латиницата, но не и да извършваме духовен геноцид над сръбската писменост. В конкретния случай не другите ни застрашават, а сами работим против себе си”, – е изтъкнал епископ Ириней.

Събранието е било открито от председателя на Изпълнителния комитет на сдружението Драголюб Збилич. В уводната си реч той е изтъкнал, че сърбите са единственият народ в Европа, който няма достатъчно уеднаквен стандартен език и нормативно решение по въпроса за писмеността. (ТАНЮГ)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...