Завърши четвъртата Световна среща на религиозните лидериМоже да харесате още...

2 Отговори

 1. chingis каза:

  Срещата на световните лидери в религията доказва, че светът търси нов идеалистичен проект, който да помогне на човека. Интересното е обаче какво е мястото на БПЦ в това развитие на световната констелация по отношение на религииите?. БПЦ с твърдението си за исторически заслуги по спасяването на нацията иска от Държавата подкрепа и въвеждане на вероучение в училищата, за да могат младите да бъдат научени на нравствени добродетели. Същевременно БПЦ се отказва от диспут с атеистите, с професорите с по-две три висши образования, с интернационалистите и от мисионерстване сред старите хора, а с оглед ограбването и терора през комунизма и с оглед на възрастта ми точно старите българи да имат нужда от подкрепа и духовно присъствие заради предстоящата им среща с Бога. БПЦ не търси логическа и научно-теоретична връзка – това правят всички неправославни по света – с философията, историята, литуратурата и изкуствата, а представителите на тези хуманитарни професии, които са най-близо до религията по патриотични и лични мотиви даряват качествената си продукция на БПЦ, която не е дала нищо за тяхното израстване. От друга страна в българските манастири се гледат животни и се копаят градинки, а не се разработва идейно присъствие на християнството в променящия се свят, който си има светска алтернатива на всяка дейност на Църквата, с изключение на службите и требите. Истината е, че БПЦ проспа интелектуалното и моралното развитие на българите през комунизма и върви по лесния път на живота.

 2. Ф.Николов каза:

  по цял ден се лутам, търся и терзая, как така пропуснах да бъда научен от б.п.ц. на нравствени добродетели; неволите ми се увеличават само като си помисля, че всъщност идеалистичният проект, който ми липсва се оказва в триизмерна констелация с отказа от диспут с атеистите….и при все това като отбележа всеизвестното, че целият свят се гърчи в неописуеми мъки, то философията, историята, литературата и изкуствата всъщност се оказват лишени от какъвто и да е потенциал за разгръщане на техния капацитет и без пряка връзка с реномираната школа на богословите….Липсва ни, липсва ни, липсва на всички атеисти християнското присъствие в променящия се свят, някак всичко е празно, глухо, сумрачно, буца е заседнала в гърлата ни, игли пробождат сърцата, не можем да си поемем дъх….нищо няма смисъл, всичко вече е отдавна изживяно, изпитано, премислено…
  кой ще ни даде нови интелектуални и морални насоки за развитие, кой ще ни помогне да излезнем от тази тъма, от този тих, спокоен, безнадеждно въртящ се свредел на пустотата..

  ето ние питаме: къде е църквата? и какво ни прадлага, за да станем личности, да влезем отново в живота, силни пък макар и страдащи…няма я, няма….

  в този труден момент се сещам за Херман Хесе и не мога да сдържа сълзите си:

  Seltsam, im Nebel zu wandern!
  Leben ist Einsamsein.
  Kein Mensch kennt den andern,
  Jeder ist allein.