Заплахи към братството на сръбския манастир Кърка в ДалмацияБратството на един от най-големите сръбски манастири и център на семинария Кърка, намиращ се в областта Далмация на територията на днешна Хърватия, както и сърбите, завръщащи се в домовете си по тези места след войната в бивша Югославия в края на миналото столетие, все по-често са обект на провокации, а нерядко и на физически нападения.

Тези дни на адреса на манастира Кърка се е получило писмо, в което се отправят обиди и заплахи към сръбското население в Хърватия. Анонимният подател се е погаврил със стиховете на известен сръбски поет, като върху тях е съставил своите кощунствени и хулни, и изпълнени с омраза рими. Братството на манастира е сметнало, че писмото не е просто шега, и е информирало полицията.

По повод заплахите, в Далматинска епархия и в манастира Кърка са се получили множество писма на солидарност и подкрепа, както от страна на православни сърби, така и на неправославни, осъждащи всякаква проява на омраза. В тази връзка, интернет-сайтът на епархията е публикувал откъс от писмото на римокатолически свещеник, живеещ в Америка, в което той изказва искрената си и братска близост и остро осъжда провокациите и заплахите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...