Засилва се държавният натиск върху братството на Киево-Печорската лавра



Представителите на Украинската православна църква, Московска патриаршия,  (УПЦ – МП),  да напуснат до 29 март 2023 год. сградите на манастирския комплекс Киево-Печорска лавра поради прекратяване на договора за ползване на помещенията. Това се съобщава в предупреждението на генералния директор на Националния исторически комплекс , Александър Рудник, публикувано на сайта на Лаврата и по-късно изтрито.

В изявление на Украинското министерство на културата се посочва, че на УПЦ е било наредено да напусне 980-годишния манастирски комплекс, защото „е нарушила условията на споразумението относно използването на държавната собственост“, но не се предоставят никакви подробности. От своя страна УПЦ посочи, че е прекъснала връзките си с Московската църква-майка, заради войната в Украйна, но въпреки това се е превърнала в жертва на политически лов на вещици.

Още от октомври украинските служби за сигурност претърсват периодично храмовете на УПЦ, преследват нейни служители, епископи и финансови спонсори, и започнаха наказателни дела срещу десетки нейни свещеници. Като причина за гоненията те посочват, че са открили проруска литература в църковни помещения, както и че в Лаврата се укриват руски граждани. УПЦ многократно отхвърли тези твърдения.

Украинското правителство е прекратило споразумението с УПЦ-МП за безплатно ползване на религиозни сгради, разположени в Долната лавра, част от най-значимия православен манастир в Украйна. По-рано украинската държава не удължи договора за наем на свързаната с Русия църква на друга част от Киево-Печерската лавра, наречена Горна лавра, с което започна процеса на установяване на държавен контрол над манастира.

През 2013 г. Украинската патриаршия е подписала договор за наем за ползване на сградите на Долната лавра в центъра на Киев за неопределен период от време. Правителството на президента Владимир Зеленски започна проверка на законността на наема на УПЦ МП  в началото на декември, като в крайна сметка заключи, че църквата е нарушила условията на договора, се казва в съобщението на Министерството на културата. Църквата се сблъска с негативна реакция през последните месеци поради дългогодишните църковни връзки с Русия, както и в резултат на миналогодишната проверка на украинските служби, при която се твърди, че били открити руски паспорти, документи на антиукраинска пропаганда и откраднати икони. Снимки с корици на руски паспорти и брошури бяха публикувани в интернет след извършеното претърсване на манастира.

Въпреки че през май 2022 год. УПЦ МП обяви независимост от Руската православна църква и осъди продължаващата война в Украйна, украинската власт продължава разправата си с църквата. В украинските медии, в това число и цитираното в публикацията издание, се твърди, че УПЦ МП остава подчинена на Москва в йерархията на православния свят. Друга прапогандна теза, която разпространяват медиите, е свързана с историята на Лаврата, а именно – че един от първите манастири в Киевска Рус е анексиран от Руската православна църква през 1688 год. и оттогава  досега се използва за имперска пропаганда. По тази причина на 1 декември президентът Зеленски обяви началото на процедура за забрана на дейността на УПЦ – МП в Украйна. Част от тази кампания са и гоненията срещу манастира, които са в ход.

„УПЦ не може да бъде изселена от манастира, тъй като няма правни основания за това“, каза пред украинското издание Strana.ua епископ Климент, председател на Синодалния информационно-просветен отдел на УПЦ. Това не е първият случай на натиск от страна на украинските власти върху УПЦ. През ноември 2022 г. СБУ проведе „контраразузнавателни мерки“ в Киево-Печерската лавра, Архангело-Михайловския Зверинецки манастир в Киев, два манастира в Ривненска област, Сарнинска епархия и Черновицко-Буковинска епархия, както и редица на други църкви в Украйна. През януари трапезната църква и катедралата „Успение Богородично“ вече бяха отнети от употребата на УПЦ. Последният е главният храм на Киево-Печерската лавра.

Владимир Легойда, председател на Синодалния отдел за връзки на църквата с обществото и медиите на Московската патриаршия, нарече искането монасите да напуснат Лаврата „апогей на беззаконието“. „Беззаконието, което се извършва срещу милиони украински вярващи през последните години. През цялото това време Украинската православна църква е под все по-голям натиск. Зачестиха случаите на конфискации, палежи и оскверняване на църкви, нападения срещу духовници, бяха отправени множество заплахи. Изгонването на каноничната църква от Киево-Печорската лавра завинаги ще бъде вписано в историята на антицърковните гонения, това безмилостният акт на преследване ще бъде запомнен от вярващите по целия свят“ – каза той в Telegram. „В молитва и сърце ние сме с тези, които биват гонени от великата светиня. Бог поругаван не бива, но съдбата на богоборците и гонителите на Църквата Христова ни е добре известна от най-новата история.”

Светата обител, известна още като руският Йерусалим, е основана през ХI век, по времето на великия княз Изяслав. В края на XVI и началото на XVII в. манастирът е бил подчинен на Константинополския патриарх и станал център на противопоставянето между Православната църква и католическата униатска общност. На два пъти, през 1596 и 1598 г. униатите правили безрезултатен опит да завладеят манастира и обширните му имения. В наши дни, той е център на православното поклонничество и е под юрисдикцията на Украинската православна църква. В Лаврата се помещават Киевската митрополия, Духовната академия и Семинарията.

От 1990 манастирът е под защитата на ЮНЕСКО, а от 2008 манастирският комплекс е държавна собственост.

Източник: официален сайт на БНР; kyivindependent.com; stoletie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...