Игуменът на манастира “Св. апостол Варнава” беше изгонен


Източник: Cyprus News Agency

Кипърският правителствен говорител Василис Палмас осъди изгонването на игумена на манастира “Св. апостол Варнава”, намиращ се в окупираната от Турция територия на острова, от манастира по време на богослужение. В понеделник турската окупационна армия и така наречената полиция заповядаха на игумена и придружаващите го лица да напуснат манастира, докато течеше богослужението.

“За съжаление това не е първият път, когато се случват такива неща. Излишно е да се каже, че осъждаме такова поведение, което не съдейства за създаването на положителен климат между двете общности”, каза Палмас. Напротив, изтъкна той, това създава напрежение и увеличава подозрението, чувства, които не помагат никак на усилията за изграждане на положителен климат по отношение на кипърския проблем.

Апостол Варнава е основател на автокефалната Кипърска църква. Манастирът, носещ неговото име, е разположен край Фамагуста, в районите на републиката, в които законното правителство на Кипър не упражнява своята юрисдикция поради продължаващата турска окупация.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...