Изложба на православни икони от Херцеговина в Париж
Източник: Инфо служба на СПЦ,
Orthodoxie.com

В началото на февруари в Париж ЮНЕСКО ще представи първата експозиция на съвременни икони от Херцеговина в Западна Европа. Изложбата се организира съвместно от галерията за икони „Църквина” от град Требине (Босна и Херцеговина) и Захумско-херцеговската епархия, с благословията на западноевропейския епископ Лука (СПЦ).

За да се покаже как се спазва традиционният стил, репродукции на автентичните икони, послужили на иконописците като модел, ще бъдат изложени заедно със съвременните творби. Сръбските иконописци от всички краища на бивша Югославия, които ще бъдат представени на изложбата в Париж, са се вдъхновявали от образи, създадени през периода ХІІІ–ХІХ век.

Експозицията ще бъде представена на 1 и 2 февруари 2006 година в зала „Миро” в сградата на ЮНЕСКО, а след това ще продължи от 4 до 15 февруари в православния храм „Свети Сава” в Париж.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...