Има ли противоборства между Филарет и Епифаний



Разкол в разкола – така църковните наблюдатели и анализатори определят ситуацията в тъй наречената “Православна църква на Украйна”, църковна структура, създадена в края на 2018 г. от двете съществували дотогава разколнически групировки, и получила в началото на 2019 г. автокефалия от цариградския патриарх Вартоломей. На 10 май т.г. украинската информационна агенция ТСН съобщи, че бившият “Киевски патриарх” и настоящ “почетен патриарх” на ПЦУ Филарет Денисенко смята да възстанови своята стара структура – “Киевската патриаршия”, която съществуваше преди обединителния събор през декември 2018 г., и по този начин да зачертае резултатите на събора. Почти всички епископи на ПЦУ са получили покани за среща от името на “патриарх” Филарет. Поканите са написани на официални бланки с логото на “Киевската патриаршия”. В тях Филарет кани архиереите на “братска беседа”. Филарет потвърди, че не смята “Киевската патриаршия” за ликвидирана, съобщава ТСН. “Киевската патриаршия може да бъде ликвидирана само от онзи, който я е създал”, заяви той. Главата на ПЦУ, “Киевският митрополит” Епифаний Думенко, от своя страна, призна, че е в конфликт с Филарет. На “братската беседа” той не е поканен.

Филарет и Думенко се борят отдавна за власт и доминация в новата “автокефална църква”. Филарет, който бе принуден да се подчини по време на обединителния събор, сега отново надигна глава. Ето едно неотдавнашно негово изявление: “ПЦУ е призната официално от цариградския патриарх. Но в Украйна съществува Киевска патриаршия. Нас не ни задоволява статутът на митрополия. Ние съществуваме повече от 25 години като патриаршия. Патриарсите ни са избирани от народа. Патриарси, не митрополити! Ето защо за Украйна ние сме патриаршия. А за външния свят, т.е. за православния свят, ние сме Киевска митрополия”. В интервю за ТСН Филарет каза, че е бил излъган, за да участва в “обединителния събор”. Той официално потвърди възможността за разкол в ПЦУ: “Допускам, че ще има разделение в църквата, но ние създаваме една църква – Киевска патриаршия. Задължително”.

Противоборството между “почетния патриарх” Филарет и номиналния водач Епифаний Думенко се засили особено през последните седмици. По данни на украинския портал “Вести” двамата вече са минали към размяна на тежки удари. Думенко се опита да превземе управителните органи на новата църква, като окупира техните помещения (там се намира щабът на Филарет). В отговор Филарет оряза бюджета му. “В ПЦУ е създадена неформална коалиция, в която влизат Епифаний, Зоря и Симеон (бившият митрополит Виницки от каноничната Украинска православна църква) – заяви пред “Вести” източник от църковните среди. – Тази коалиция се опитва да унищожи Филарет”.

По данни на “Вести”, Филарет е успял да спаси собствения си офис на ул. “Пушкин” в Киев от окупацията, подготвяна от “коалицията” на Епифаний. “Ставаше дума именно за опит за силова окупация и Филарет успя да се защити”, съобщава порталът “Украйна нова”. Освен това и самият той нанесе сериозен удар на Епифаний, лишавайки го от финансиране. Независимите източници, цитирани от медията, потвърдиха “орязаната дажба” на номиналния глава на ПЦУ. За конфликта между Филарет и Епифаний се знае много добре и в президентския дворец. “Президентът [Порошенко] два пъти събираше двамата в кабинета си, опитваше се е да ги примири, но безрезултатно”, съобщава източникът, цитиран от медията.

Скандални изявления в ПЦУ прави не само Филарет. Наскоро в интервю за украинския канал Еспресо ТВ Епифаний Думенко заяви, че оглавяваната от него “автокефална църква”, която така не беше призната от никого в православния свят с изключение на Фенер, може да се обедини с униатската Украинска гръко-католическа църква, която той определи като “патриотична”. Той призова за тясно сътрудничество и диалог с униатите.

От своя страна, предстоятелите на Православните църкви по света продължават да изказват подкрепата си за каноничната Украинска православна църква. На 2 май т.г. Негово светейшество Александрийският патриарх Теодор след служба в храма “Св. Георги Победоносец” в Кайро се обърна с първосветителско слово към християните, в които изрази твърдата си подкрепа за УПЦ. Преди това, по време на пасхалните празници Йерусалимската патриаршия забрани на представителите на разколническата “автокефална” църква достъп до храма “Възкресение Христово” на Божи Гроб и богослужението в него. Благодатният огън беше предаден на делегацията на каноничната Украинска православна църква, която го занесе в своята страна, съобщават украинските медии.

 

По материали от украинските медии

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...