Кардинал Шонборн: България и Румъния ще внесат съкровището на Православието на ЗападИзточник:
Roumanie.com

„Чрез влизането си в Европейския съюз, България и Румъния ще внесат съкровището на Православието на Запад”. Това е заявил кардинал Кристоф Шонборн, архиепископ на Виена, при неотдавнашното си посещение в Румъния. По покана на румънския патриарх Теоктист римският висш духовник е присъствал на Светата литургия в патриаршеската катедрала в Букурещ на празника на Светите Три светители (30 януари).

Виенският архиепископ е припомнил думите на папа Йоан-Павел ІІ: „Европа трябва да диша с двата си дроба – Православната църква и Римокатолическата църква”. Кристоф Шонборн, римокатолически богослов отворен към Православието, е изразил надеждата си Румъния да принадлежи в близко бъдеще към Европа. Той е заявил, че Православната църква го е научила на много неща и че любовта към иконите е едно от тези учения. Румънски православен монах е наставлявал кардинал Шонборн в духовните търсения.

Римският гост е отбелязал, че в православните храмове образът на Господ Иисус Христос се намира в най-високата част, и че за него това е белег „как ще изглежда бъдещата Европа”. „Ако Иисус не държи Европа в двете Си ръце, нищо няма да устои”, е казал в заключение Виенският архиепископ, който от 2000 година е Доктор хонорис кауза на Университета в Будапеща. Той е поканен да участва в официалната Комисия за диалог между римокатолици и православни, чиято кулминационна точка ще бъде пленарното събрание, предвидено за октомври 2006 година в Белград.

Подготовка на материала: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...