Кентърбърийският архиепископ: молете се за малкия град Витлеем


Източник: TIMESONLINE

Християните в Близкия изток са изложени на безпрецедентен риск от “недалновидната” и “неграмотна” политика на британското правителство, каза днес Кентърбърийският архиепископ д-р Роуън Уилямс.

Д-р Уилямс обвини Тони Блеър и САЩ, че излагат на опасност живота и бъдещето на десетки хиляди християни в Близкия изток, които са считани от сънародниците си за поддръжници на “кръстоносния Запад”.

Той беше подкрепен от епископите на Англиканската църква, които казаха, че християните в Близкия изток сега плащат цената за “хаоса” в Ирак, след като британското правителство не обърна внимание на техните предупреждения за последиците от една военна кампания.

В днешното издание на в-к “Таймс” Роуън Уилямс, казва че едно предупреждение, често отправяно и систематично пренебрегвано преди войната в Ирак, беше, че военната кампания на Запада би изложила на риск цялото християнско население на Близкия изток.

Пишейки от Витлеем, където броят на християните е намалял до една четвърт от това, което някога е бил, той осъди правителството за липсата на стратегия за защита на християните.

“Резултатите сега болезнено влошават едно вече тежко положение на християнските общности из целия регион”, каза той. “Първите християни са били жители на Близкия изток. Много отрезвяваща е мисълта, че може би виждаме последните местни християни в региона.” В някои близкоизточни страни, където отношенията между мюсюлмани и християни винаги са били добри, той каза, че екстремистките нападения над християни стават “значително по-чести”.

Роуън Уилямс, който беше на посещение в Израел с кардинал Кормак Мърфи-О’Конър, Уестминстърски архиепископ, епископ Натан Ховханизиън, предстоятел на Арменската църква във Великобритания, и Дейвид Кофи, глава на Световния съюз на баптистите, се завърна днес във Великобритания с призив към всички британски църкви да насочат общественото внимание към християните в Близкия изток. Д-р Уилямс каза вчера, че построената от Израел стена около Витлеем символизира онова, което е “дълбоко повредено в човешкото сърце”.

“Молете се тази Коледа за малкия град Витлеем и за онези, които са изложени на риск от нашата недалновидност и неграмотност”, завърши той.

Превод със съкращения: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...