Кирил Смоленски: Дълг на Църквата е да напомня, че милиони хора живеят в нищетаИзточник: Русская линия

На 5-6 юни, в навечерието на срещата на върха на "Г-8", в Кьолн се състоя станалата вече традиционна среща на лидерите на световните религии, организирана този път по инициатива на Евангелическата църква на Германия. Срещата трябваше да информира лидерите на развитите страни за религиозното виждане на глобалните проблеми, много от които ще се обсъждат на срещата на върха. Особеното внимание на религиозните лидери бе посветено на проблема за бедността.

В изказването си митрополит Кирил Смоленски и Калининградски заяви, че "дълг на Църквата е да напомня на всички, че милиони хора живеят в нищета, страдат от глад и социална дискриминация, от последиците на деградацията на околната среда". "Така е най-вече поради това, че в доминиращата политическа и икономическа култура ценността на човека и народа се принизява в алчното преследване на материалното благополучие, властта, комфорта, развлеченията. В малък брой страни се изгражда общество на високо, а може би и на прекалено потребление. Крайната бедност – отбеляза митрополит Кирил – винаги е съпътствана от фактическо ограничение на правата на човека".

"Продължавайки служението на Христа, Който отъждестви Себе Си именно с онеправданите, Църквата винаги издига своя глас в защита на безгласните и безсилните… Духовното благополучие и самосъхранение на обществото са възможни само тогава, когато осигуряването на живота, здравето и минималното благосъстояние на всички граждани се смята за безусловен приоритет при разпределянето на материалните средства", подчерта владика Кирил. Той заяви, че в съществуващата днес световна икономическа система има много негативни моменти. В частност, това е непрозрачността и неравноправността при вземането на решенията в международните финансови организации, поради което на правителствата на икономически слабите страни фактически е отнето правото да определят съдбата на своите народи (както е и в България – б. ред.). Най-важните решения, особено в икономическата сфера, се вземат не от представителите на народите, а от международната олигархия, от ръководителите на транснационалните корпорации и информационния елит. "След това тези решения се налагат на повечето народи по света като уж безалтернативни", каза митрополит Кирил.

Засягайки проблемите на международната безопасност, митрополит Кирил заяви, че е недопустимо да се засилва напрежението чрез разполагане на нови системи за противоракетна отбрана в Европа. Според него "ние сме на прага на възобновяването на надпреварата във въоръжаването". "Изглежда, че е време да се върнем отново към темата за безопасността на европейския континент и да изразим нашето неприемане на перспективите на надпреварата във въоръжаването, която, както знаем от миналото, засяга не само въвлечените в нея страни, но хвърля страшната си сянка и върху цялата планета", каза в заключение той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...