Кирил Смоленски е новият патриарх на Москва и цяла Русия


Вечерта на 27 януари 2009 г. в храма "Христос Спасител" бяха оповестени резултатите от изборите за Патриарх Московски и на цяла Русия. С решение на Поместния Събор на Московския патриаршески престол беше избран Смоленският и Калининградски митрополит Кирил.

Както съобщи председателят на изборната комисия Екатеринодарският и Кубански митрополит Исидор, в тайното гласуване са взели участие 702 делегати на Събора, броят на подадените бюлетини е 700, като 677 от тях действителни и 23 недействителни.

В резултат на гласуването местоблюстителят на патриаршеския престол митрополит Смоленски и Калининградски Кирил получи 508 гласа, секретарят на Московската патриаршия митрополит Калужки и Боровски Климент – 169 гласа. По-рано патриаршият екзарх на Беларус митрополит Мински Филарет, който беше третият кандидат от листата, утвърдена по време на Архиерейския Събор, заяви, че оттегля кандидатурата си в полза на митрополит Кирил.

Делегатите на Събора посрещнаха новината за избирането на митрополит Кирил за Предстоятел на Руската православна църква с аплодисменти.

Пресслужба на Поместния Събор

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...