Кирил Смоленски, Климент Калужки и Филарет Мински са кандидатите за руския патриаршески престол


Архиерейският Събор на Руската православна църква, който се проведе в неделя, утвърди трима кандидати за Московския патриаршески престол. Това са Смоленският и Калининградският митрополит Кирил, Калужкият и Боровският Климент и Минският Филарет, екзарх на Беларус.

По време на гласуването на Събора патриаршеският местоблюстител митрополит Кирил набра 97 гласа, секретарят на Московската патриаршия митрополит Климент – 32, а главата на Белоруската православна църква митрополит Филарет – 16 гласа.

Общо във вота участваха 198 от 202-мата архиереи на Московската патриаршия (четирима йерарси по различни причини не са могли да участват във форума).

Резултатите от гласуването бяха обявени от ръководителя на изборната комисия на Архиерейския Събор Исидор, митрополит Екатеринодарски и Кубански.

Новият патриарх Московски и на цяла Русия ще бъде избран във вторник от делегатите на Поместния Събор на РПЦ и интронизиран на 1 февруари. Според Устава на РПЦ кандидати за патриаршеския престол могат да бъдат епископи на РПЦ, по-възрастни от 40 години, притежаващи висше богословско образование и достатъчен опит в управлението на епархията си.

Пресслужба на Архиерейския Събор

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...