Кирил Смоленски, Климент Калужки и Филарет Мински са кандидатите за руския патриаршески престолМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Ех, Джерджинси, ех! Прочетет им житията. Не мога да ги разбера руснаците, те все едно папа избират. То вече се видя де, че руската църква е католическа църква с православна догма. И никой от другите православни църкви няма да им каже: Какво правите бе? Защо внасяте чужди учения и отношения в православието? Патриарха е първи по чест и нищо повече, да не би да е повече епископ от другите?

 2. prokimen каза:

  За Русия Патриархът е особена фигура. Днес той е най-вече политическа фигура. И българските митрополити не са нищо повече от епископи, но кой смее да им се противопостави?

  Колкото до Кирил Смоленски, трагедията е, че той проповядва открито – писмено и по телевизията – еретическа пневматология и мариология. Ако да имаше истинско православие, веднага да го бяха осъдили, но не би. БПЦ изпраща цяла делегация за неговата интронизация, а и ще иска помощ.

 3. Дон Кихот каза:

  Не само това, но Кирил напоследък направи изявление, че човек се спасявал само с вяра и никакви дела. Той е явен протестант в гностически дух. Горко на Руската църква!

 4. blago4estiwia каза:

  Руската църква избира патриарх измежду трима агенти на КГБ. От Дневник
  Съборът на Руската православна църква (РПЦ) вчера проведе първото гласуване за избора на нов патриарх, който трябва да наследи починалия през декември Алексий II, съобщиха информационните агенции. Над 700 свещеници, монаси и миряни избираха измежду три кандидатури, които имат две общи черти – освен че са високопоставени представители на църковния клир, и тримата са бивши агенти на КГБ, пише в. „Таймс“.

  Най-вероятният бъдещ патриарх и временно изпълняващ длъжността – митрополитът на Смоленск и Калининград Кирил (62 г.), е носил агентурния псевдоним Михайлов, митрополитът на Минск и Слуцк Филарет (73 г.) се е подвизавал като Островски, а митрополитът на Калуга и Боровск Климент (59 г.) е доносничил като Топаз.
  Самият покоен патриарх също имаше добри връзки с КГБ, за който работил под името Дроздов и дори през 1988 г. получил „почетен сертификат“. Кирил оглавява от 1989 г. изключително влиятелния отдел за външни отношения на РПЦ. Гласуването вчера започна около 15 ч. българско време, а първите резултати трябваше да излязат вечерта.

 5. Дон Кихот каза:

  27.1.2009, 21,30 часа – КИРИЛ Е ИЗБРАН ЗА ПАТРИАРХ!

 6. hpberov каза:

  Е, и ние си имаме Мишо…

  Сигурно затова и архонтинът на Мишо е отпътувал за Москва…

  Може и някой Дроздов да излезе у нас…
  след месец, два…