Книга за разкола в Българската православна църква ще бъде представена в БрюкселМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Доста странно съавторство между една комунистка и един православен – Дърева + Тодоров. Обединява ги само общият враг.

 2. refab каза:

  останах с впечатление, че авторите слагат акцент и това е основният? им мотив, че решаваща за въпроса на легитимността била ролята на православния събор от 1998г.
  Моето впечатление е, че основен момент в цялата история е, че свещениците са директно ИЗХВЪРЛЕНИ от храмовете от полицията и прокуратурата, а ТОВА Е ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ СЛЕД СЪОТВЕТНО СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ!?…Разбирате ли- изглежда има най-малкото „процедурно“ нарушение-ВЛАСТОВИ ПРОИЗВОЛ!!!…В момента не искам да взимам изрично цялостно отношение по този не напълно ясен за мен конфликт, а да обърна внимание, че по принцип не може безотговорно да се следват агресивно-инфантилни и полубандитски? (сложил съм удивителна-нека модераторите отчетат това и да не зачетат,случайно, определението като „обида на представители на православната религия“, още повече, че се отнася повече за държавата!…-внимателно с цензората!!) импулси и да се погазват закони и правила (да се изхвърлят хора от имоти, поне някои от които били, доколкото разбрах, собственост не на БПЦ а на църковни настоятелства!?) и след това да се тръби: „православни събори….“, това било, онова било!?….
  Ако някой знае повече, нека ме поправи, но не от прекалено пристрастни позиции, които да замъглят истина и правда!

 3. p_stefanos каза:

  Ако църквата ни има достоинство, ще се откаже от такива защитници като Дърева. Комунистите създадоха т.нар. разкол, за да държат БПЦ в подчинение, както я държаха през последните 30 години на комунизма. Утре се навършват 84 г. от комунистическия атентат в храма „Св. Неделя“. Бог да прости жертвите, вечен позор за убийците и срам за тези, които вярват, че комунистите са се променили!

 4. borbi каза:

  Комунистите,винаги са шефове.Винаги ще манипулират.Може би са без-лични хамелеони(герои,борци за свобода,мързеливи немислещи…или богати пролетари)Общо взето и неБългарската църква е с такива…кадри,просто и ясно.Срам,абсолютен срам. И в БПЦ ли не изпитват поне малко неудобство пред европеиското население.Де да ги беше страх и срам в собствената им страна.Кой още ще твърди,че нашта църква е независима?

 5. strat62 каза:

  Господа, не се ли уверихте от последните 20г. че това са едни прмитивни етикети за хора с ниска грамотност и страсти? Че зад тези паравани всъщност не се крие нищо друго освен манипулация, лашкане на хората от ляво на дясно, разделение и митингови крясъци. Та какво? Иван Костов какъв е??? Демократ??? А Станишев е комунист??? Така ли??
  КАКЪВ ПРИМИТИВИЗЪМ! Пак потарям, КАКЪВ ПРИМИТИВИЗЪМ!

  И какво, Дърева била комунистка, тъй ли? Да я анатемосаме, разпни я! Да, сигурно е имала заблуди, знам че по-рано се беше обвъръзала с БСП, е хубаво. БСП са комунисти? БСП са толкова комунисти колкото СДС са демократи. Кухи шаблони за манупулация на масите са това.

  За мен е по важно един човек дали е мръсник или не. Пък дали бил „демократ“ или „комунист“ това си е чиста проба демагогия. Макар когато тези думи ЗНАЧАТ нещо, това също говори за човека.

  Не подкрепям БСП нито някой от споменатите по-горе хора, но ме възмущава подобен начин на мислене.

 6. Vikentii каза:

  Дали в тази книга авторите са споменали за жестокото убийство на свещеник Стефан Камберов и за това, че св. Синод не предприе никакви стъпки за низвержението на свещениците-убийци?