Малкият гений Уилям мечтае да докаже, че Бог съществуваКогато е на 7 месеца, Уилям (Василиос) Мейлис проговаря с цели изречения, на 2 годинки той вече знае таблицата за умножение, на 5 – за една нощ може да прочете учебник по геометрия от 200 страници, а на 9 години вече завършва гимназия.

Днес малкият гений от Флорида е на 11 години и е най-младият студент в университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг, САЩ. Едно нещо, освен възрастта, отличава Уилям от неговите състуденти – за разлика от тях, той не си води записки, а запаметява всичко чуто от преподавателите по време на лекциите.

11-годишният гений е син на гръцки православен свещеник. Отец Питър (Пантелеймон) Мейлис е свещеник в православен храм към Вселенската патриаршия в Палм Харбър, щата Флорида. Той казва, че по никакъв начин не е притискал сина си да се занимава с наука и че той е като връстниците си – обикновено момче, което обича компютърните игри и спорта. Единственият съвет, който той дава на сина си е: „Господ ти е дал талант, най-лошото ще е да погубиш този талант или да не го използваш, за да допринесеш с нещо светът да стане по-добър“.

Малкият Уилям вече има конкретна цел и мечта – да защити докторат по астрофизика, с който да докаже съществуването на Бога и да опровергае скептицизма по този въпрос на покойния Стивън Хокинг. На въпроса защо за него е важно за истините на вярата да се търсят и научни доказателства, той отговаря: „Защото не трябва непременно да разделяме науката и богословието. Научното знание е дар от Бога, както всичко останало. Както сме призвани да научим повече за вярата си, така и да разберем повече за мястото си във вселената…. Има много повече смисъл в това, че вселената е създадена от Някого, отколкото, че тя се е самозародила. В първото има много повече логика.“

Над половинчасово интервю с малкия гений и неговия баща, направено от Гръцкия православен институт „Св. Кръст“ (Бостън, САЩ), може да видите тук. | www.livenet.ch

Малкият Уилям със своя баща – гръцкия православен свещеник отец Пантелеймон

Когато е на 9 години, Уилям завършва гимназия

Уилям като студент, чиято мечта е да защити докторат, с който да докаже съществуването на Бога

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: