Манастир на Света гора пострада от пожар


Източник: International Herald Tribune

Пожар избухна в светогорски манастир от 13-ти век, като повреди покривната конструкция и част от обзавеждането, но не причини наранявания, съобщават властите на самоуправляващата се монашеска република.

Не е изяснено какво е причинило пожара, който избухна във вторник вечерта около 10 ч. в манастира Кутлумуш. Пожарни команди от Солун са потушили пожара преди той да заплаши древни ръкописи и други ценни предмети.

Изгорели са около 60 кв. м. от покрива и подовото пространство, като щетите възлизат на 50 хил. евро.

Манастирът, който е шести по ред в йерархията на 20-те светогорски манастири, многократно е претърпявал пожари през годините, последният от които беше през 1980 г.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...