Междурелигиозна конференция в Македония: Религиите да подтикват към диалогМоже да харесате още...

1 Отговор

 1. кивот каза:

  Проф. Др. Георги Лозанов во своите вдахновени предавања говори за тоталитарниот дискурс които се труди да ги дисциплинира сите останати. Во Р. Македония, од страна на таквиот дискурс винаги се пласираат еднострани информации. Значи, медиите во Р. Македония, воопшто не информираа за скандалот които се случи преди одржувањето на Конференцията.
  Претседателот на Комисията за отношенията с религиозните общности и групи на Р. Македония, г. Цане Мояноски во програмата помпезно наяви че на Конференцията ке учествуваат претставници од клирот на сите помесни православни Цркви на Балканот, но на диалогът такива немаше. Дури и оние които се опитаха да доидат, беа грубо спречени од страна на г. Цане Мояноски. Оттука, соопштението е прилично лицемерно.

  За поопширно информиране по одношение на този вопрос ги предлагам следниве линкови
  http://www.poa-info.org/frameset.php?l=mk&r=vesti
  http://kivot.wordpress.com/2006/05/30/dijalogidijalogodbivanjetonacane/
  Инаку, со нетрпение го чакам денот когато болгарските Епископи, како и сите други канонски Епископи, ке можат свободно да служат и роповедаат во Охрид, иако се сомневам дека македонското правителство ке го дозволи тоа во блиско бъдще.