Митрополит Иларион (Алфеев): Във всяка енория е важно да се грижат за хората с уврежданияМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Сектанти превзеха библиотеки –
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-07-06&article=331372

 2. tanya каза:

  За културата на един народ се съди по отношението към хората, ощетени физически и умствено, още повече, че хуманизмът винаги е бил ръководен принцип в прогресивните общества. БПЦ има своя древна традиция по отношение обгрижването и лечението на хора с увреждания. В история на медицината се говори, че първите болнични отделения са се появили именно към манастирите и свещениците са били лекари, както на душата и на тялото. БПЦ и нейните служители в древността са показвали на дело какво е хуманност, милосърдие и грижа към ближния.Възкресяването на тези традиции е едно наистина хуманно дело.

 3. Дон Кихоте,
  Хубаво е, че се върнуваи от разпространението на сектантската литература в България, но по-опасното според мен е комунистическата литература, която в огромен тираж се намира по фондовете на читалища и библиотеки. Разбира се в нея има и стойностни произведения, но както се вижда от анализа на изказванията и делата на някои политици историческата оценка на комунизма съвсем няма да е отрицателна в бъдещето съзнание на нацията. Въпросът с разпространяваната и издавана литература в България е много сериозен, защото от издателската политика на големите издателства у нас се вижда стремеж културния и художествен бекграунд на комунизма да бъде запазен и това се отнася и за стремежа към запазване на книжните фондове в България от последните 70 години. Затова считам, че новата сектантска литература не е толкова опасна, особено ако църковниците и богословите ни са на мястото си с подобаваща за високата българска претенция грамотност и сериозни познания особено за българите.

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  ПРАВОСЛАВНИ И УНИАТИ В РУМЪНИЯ СЛУЖАТ В ЕДНА И СЪЩА ЦЪРКВА. – http://archiman.livejournal.com/

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Сваляй, народе (не дрехите!):

  Курганов Ф.А. Отношения между церковной и гражданской властью в Византийской империи (325-565 гг.). 1880.
  http://rapidshare.com/files/200584817/Kurganov_F_Otnosheniya_mezhdu_cerkovnoj_i_grazhd_vlastjyu_v_Vizantijskoj_imp_1880.pdf