Молебен за мир в Косово и Метохия



Негово Светейшество сръбският патриарх Порфирий е отслужил тази вечер в храм-паметника „Свети Сава“ във Врачар молебен за мир пред мощите на Свети Николай Велимирович.

Патриархът се е обърнал към голямото множество вярващи:

„Призоваваме Божията благодат да слезе над нашия народ в Косово и Метохия и да даде мир на всички хора, които живеят там. Да се молим на свети Владика Николай, та по неговите молитви  Господ да ни даде знанието, че всички имаме нужда едни от други. Тази вечер се обръщам още към онези, които имат властта и силата на този свят в ръцете си и които често не само влияят на събитията, но също така ги създават и решават: по молитвите на свети Владика Николай, Бог да отвори и на тях ума и сърцето, за да разберат, че и ние, православните сърби, имаме нужда от нашата земя, че имаме правото да живеем в мир, като хора, чиито домове няма да бъдат разрушени, чиято реколта няма да бъде опожарена, които няма да бъдат преследвани и над които няма да се извършва терор, какъвто няма никъде днес в Европа; който няма да убива невинни деца и да минава без никакви санкции и предупреждения.

Бог да даде на тези, които имат власт, разбирането и чувството, че е необходимо да направят всичко по силите си, за да настъпи мирът в Косово и Метохия възможно най-скоро. Знам, че ние, православните сърби, когато сме в Христос и когато живеем с вяра, имаме достатъчно място в душите и в сърцата си за всички и всичко. Показвали сме го безброй пъти. Можем не само да живеем до този, който е друг и различен, но можем истински да уважаваме всичко негово и да сме готови да живеем във взаимно разбирателство и общуване.

Нека Господ, по молитвите на свети Николай, да донесе Своето благословение, Своята благодат и Своя мир на земята на Косово и Метохия, на всички хора, които живеят там. На нашите братя и сестри там, но и на всички, събрани тук, където и да живеем. Нека да ни даде вяра, молитва, смирение, търпение и покаяние, което значи да отвори ума и сърцето ни, духовната ни същност и духовните ни очи, за да можем във всеки момент да знаем какво е най-добро за нас, и това да е угодно на Бога.

Свети владико Николае, моли Бога за нас!

 

Източник и снимка: Фейсбук страница на Сръбския патриарх Порфирий

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...