Монаси пострадаха при сблъсък в Света гора


Източник: в. Дневник

Най-малко седем монаси бяха сериозно ранени, след като в сряда в манастира "Есфигмену" в Света гора се разрази жесток бой между две противостоящи си групи отци, предаде Ройтерс. Проблемът идва от факта, че част от монасите в манастира не признават Вселенския патриарх и опитите за подобряване на отношенията между православната и католическата църкви, а официалните църковни власти се опитват да ги прогонят от обителта.

Боят започнал, след като към манастира се отправили верни на патриаршията монаси, за да се опитат да изгонят отцепниците.

Отпорът на нападнатите обаче се оказал сериозен, тъй като трима от ранените са от атакуващата група, отбелязва Ройтерс.

Местните църковни власти обаче твърдят, че атаката е била инициирана от отцепниците. Случката хвърля сериозна сянка върху монашеското братство в Света гора точно в навечерието на коледните празници. (със съкращения)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...