Москва отхвърли решението на Константинопол за епископ Василий (Осбърн)


Източник: Патриархия.Ру

На заседание на Светия синод на Руската православна църква под председателството на патриарх Алексий, което се проведе на 12 юли, беше обсъдено решението на Вселенската патриаршия да приеме в своята юрисдикция епископ Василий (Осбърн), бивш глава на Сурожката епархия на РПЦ. След като разгледа въпроса, Синодът издаде следното постановление:

"1. Решението на Светия синод на Константинополската патриаршия да приеме в своята юрисдикция Негово високопреосвещенство епископ Василий, без той да е получил свидетелство за отпуст и без да е било уведомено Свещеноначалието на Руската православна църква за това, да се признае за канонически недействително като нарушаващо правилата на светите Апостоли 33, I Вселенски събор 6, II Вселенски събор 2, III Вселенски събор 8, Картагенския събор 32, Двукратния събор 15. Да се проучат всички обстоятелства, при които е било взето това решение, и да се даде оценка на случилото се по същество.

2. Да се отбележи, че издаването на свидетелство за отпуст е непременно условие за канонически правомерно преминаване на архиерей в юрисдикцията на друга поместна Православна църква. Тъй като такова свидетелство не е било издадено на епископ Василий (и не е могло да бъде издадено, понеже не е постъпило ходатайство за това от страна на Свещеноначалието на Константинополската патриаршия), епископ Василий си остава архиерей на Руската православна църква, освободен от длъжност до вземане на окончателно решение по неговия въпрос. Във връзка с това епископ Василий (Осбърн) да се яви на заседанието на Светия синод на 17 юли 2006 г.".

По-рано на заседанието си от 8 юни Синодът на Вселенската патриаршия не само прие епископ Василий в своята юрисдикция, но и го назначи за викарий на Команския архиепископ Гавриил, патриаршески екзарх на западноевропейските енории с руска традиция, и му възложи "да се грижи пастирски за онези православни, живеещи във Великобритания, които пожелаят да бъдат в юрисдикцията на екзархията (на Вселенската патриаршия)", тоест взе решение, което засяга не само личния случай на епископ Василий, но и съдбата на цялата Сурожка епархия, заплашена по този начин от разкол.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...