Московската патриаршия включи Баташките и Новоселските мъченици в календара сиМосковската патриаршия включи Баташките и Новоселските мъченици в календара сиМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. иерей Емил каза:

  Благословен Бог наш,…най- после…доживях…да се помоля на хилядите бългаски светии,дали живота си за Православната вяра! А къде и кога ще почетем жертвите на атеизма,жертва на който сме и до днес? ВСИ СВЯТИИ,ПРОСИЯЛИ НА БОЛГАРСТЕЙ ЗЕМЛИ,МОЛИТЕ БОГА О НАС!

 2. иерей Емил каза:

  Надявам се,че на Вашия сайт ще намерим Служба и АКАТИСТ на всички Български Новомъченици……?

 3. ivan ivanov ivanov каза:

  Наблюдавам тревожна тенденция: НЯМА канонизация на БПЦ , която да не се отнася до национална икона : Паисий, Софроний, Баташките мъченици, скритите канозации на несъществуващия Висарион Смолянски и на никога неканонизирания Тривелий. На опашка чакат мъчениците от Бояджик , други априлски мъченици, 110 боляри от Търново, войводата Балдьо, протокилийник Приаст, Семир, Йончо и други българи, предложени днес от проф. Овчаров, Левски и т.н. Скоро църковните служби рискуват да се превърнат паметна патриотична сбирка, а църквата в офис на Атака и ВМРО. Превръщането на църквата в инструмент на национализма и чужди интереси, които целят да изолират България от свободния свят, не е християнско дело и още веднъж потвържадава правомерността на въпроса, който църквата се прави , че не чува от 20 години- кой кой е в БПЦ- досиета агенти, кой взима решенията и я превръща в пионка. При такова духовна деятелност, нека не е чудно, че ъндърграунда иска канонизация на Дънов и Ванга?

 4. поп каза:

  Църква, която канонизира революционерите, хайдутите, кърджалиите и даже езичници като Тервел не е църква на Христос, а на Юда.

 5. Стефан Чурешки каза:

  Канонизацията е дело на Църквата и на народа. Ако народа, който е християнски иска канонизация, то тогава Църквата следва да откликне. Проблемът е, че се канонизират хора, които са имали проблеми с османската власт и с исляма. а нашият сериозен проблем е византийско-католическата и атеистичната интерпретация, която се изучава в университетите по света. Освен това клането в Батак са го правили българи-мохамедани, а не турци, както фалшифицира Вазов. За това има анкети, публикувани след 1878г. Не знам, сложен е въпросът, но че има опасност Църквата да се превърне в музей на революционното движение в България е вярно. И ако се мери с един аршин трябва да има канонизация на жертвите на комунизма, верно има хора справедливо пострадали заради несвойствени за духовник дейности преди 1944г., но има и истински праведници, отдадени на вярата и на Христа. А не БПЦ да назначава комунистки като Велислава Дърева на отговорни църковни постове. Сложно е наистена, но има решение по Христа.