Нацисти и комунисти в румънски манастирски стенописМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Трябвало да включат Чаушеску в сцената Прехваленото румънско богословие май се оказва доста прогнило. Мелхиседек: „Страшният съд е последният призив Христов към покаяние“. Изречение-оксиморон. Призивът е в Евангелието, а Страшният съд ще бъде въздаяние.

  По време на румънска литургия тук, в Регенсбург, йеромонахът на Великия вход 5 минути стои на солея, хората се изреждат и той поставя чашата отгоре на главите им уж за благословение. Интересно е откъде идва това суеверие.

 2. Мариан Павлов Томов каза:

  Всеки вид намеса която променя външния вид на паметник на културата е недопустима, в някои страни даже наказуема.
  Не веднъж румъски „ретсвратори“ са намесвали грубо: в една църква от Фанариотския период в Букурещ, която за тях е древна, видях как „рествратори“ директно пренаписват старите надписи на гръцки език, с румънски такива. Не се зарадваха когато ги питах дали са запознати с Венецианската харта за културното наследство…

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Не само румънците фалшифицират. Това е шовинистична епидемия на Балканите. В гъркоманските райони на Южна България, които са били под Цариградската патриаршия, след Освобождението масово се замазват гръцките надписи и се слагат български. В новата митрополитска катедрала на Скопие на иконостаса има икона на св. Кирил и Методий. Кирил държи свитък със славянската азбука, но юсовете са замазани, защото са присъщи на старобългарския език, а не на сръбския. Да не говорим за гаврата на гърците с българските светини в Беломорието след 1918 г. или на албанците със сръбските в Косово след 1991 г.

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Поздрави от Регенсбург. Тази вечер немските телевизии не искат да знаят за годишнината от войната. Само 3сат пусна филм за Данциг, в който населението от 96% немци през август 1939 г. е потискано от 4% поляци. След това друг филм за с. Плесса недалеч от Берлин, което в края на април 1945 г. е превзето от част на СС, а когато те са отблъснати от Червената армия, руснаците изгарят половината къщи и избиват почти цялото цивилно население. Надгробни паметници, пожълтели регистри, срещу имената пише едно и също „убит от руски войник“, спомени на малцината живи. Кой е дивак и кой е нормален в една война?

  ………………………….

  http://archiman.livejournal.com/

 5. свещ.Василий Димитров Василев каза:

  Поздрави от Шумен,отче.Бъди жив и здрав! БОГ да ти помага!!!