Нова руско-сръбска фондация ще възстановява църкви и ще организира пренасянето на реликви за вярващите



Снимка: portal-kultura.ru

Нова руско-сръбска фондация е готова да започне работа в Сърбия, като ще вложи усилия и средства по възстановяването на православни храмове и ще организира пренасянето на мощи от Русия в Сърбия за Възкресение Христово.

Ръководителят на новата фондация Наталия Шатилина вече е известна в Сърбия като представител на организацията „Руски камбани“, с която работи с благословията на ръководството както на Руската, така и на Сръбската православна църква.

Новата руско-сръбска фондация за култура и наследство бе регистрирана миналия месец в Белград и е готова да започне работа. 

С официалната си регистрация фондацията по-лесно ще привлича дарители и съмишленици по проекти, за които липсват средства.

Фондацията вече е изпратила писмо до Сръбската патриаршия, предлагайки своето съдействие за възстановяване или доизграждане на църква в рамките на Сръбската патриаршия. Църквата и фондацията ще работят съвместно, за да се вземе решение коя църква ще бъде възстановена.

Това трябва да е първият ни проект след откриването на фондацията“, каза Наталия Шатилина. „Също така информирахме ръководството на СПЦ, че за Възкресение отново ще пренесем реликви от Русия, както както досега, части от мощите на руски светци – тази година от Санкт Петербург.

В момента фондацията организира и пренасянето на камбана за църквата „Благовещение“ в село Вуковско в Босна и Херцеговина, която е била унищожена от хърватските нацисти по време на Втората световна война, и където има гробница на над 200 убити местни жители. В момента църквата се реставрира.

Освен това Фондацията се ангажира да покрива ежегодно медицинското лечение на поне едно сръбско дете, живеещо в Русия. Също така работи за организиране на студентски обмен между сръбски и руски университети.

Миналата година Негово Светейшество патриарх Ириней изрази своята благодарност към Шатилина и благослови му за организирането на пренасяне на парче от Господната туника в Сърбия, което иначе се съхранява във Владимирска епархия на Руската църква. Сръбската държава също отбеляза нейните заслуги за укрепване на руско-сръбските отношения.

Фондацията скоро ще бъде регистрирана и в Русия.

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...