Новият сръбски патриарх бе интронизиран в ПечМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Интересни са думите за злоба и омраза на новоинтронизирания патриарх. Ако се погледне исторически, ще се види, че сръбският национализъм, който е много по-силен и опасен в сравнение с наивстичния мистико-епически средновековен народностен култ на българите, наклеветен за „национализъм“, е натоварен с омраза и негативизъм. Това се вижда и от сръбско-българската война, и от изстъпленията на сърбите в Македония и Западните покрайнини. Самата идея на Великосръбския шовинизъм – да се търси териториално разширение и национално величие за сметка на по-слабия военно-политически брат – България-, показва едно изначално недостойнство на сръбския национализъм. Неслучайно едни европейски офицер като разбрал за изстъпленията на сърбите през войната в Югославия отказа да поздрави сръбските си колеги. Затова словото на този патриарх трябваше да е насочено към изкореняване на сръбската гордост и грандомания, които са в основата на сръбските изстъпления в историята.
  http://www.slavicorthodox.hit.bg

 2. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Една от големите трагедии на християнския свят това е разделението и предявяването на националистически претенции в името на възвръщане на величието от избрани периоди на историята на отделните балкански народи. Редно е като християни да заровиме томахавката на историческата омраза и недоверие, но е редно също така да се поучим от опита на историята и да разберем, че отказът ни от християнство, славянство и национална традиция в името на модернистичния национализъм ни коства много от човешките достойнства, които сме имали на времето. И това важи за националните претенции на всички балканци. Затова не можем под един знаменател да поставяме всички съседи и не можем под един знаменател да поставяме българите, още повече след комунизма и гадостите на прехода у нас.Бердяев пише за достойнството на християнството и недостойнствата на християните. Същата констатация важи и за нациите.
  http://www.bg-history.info/5269/Osnovni-tulkuvaniia-na-hristiianstvoto-v-bulgarskata-kultura.html

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Наркомани превземат параклис. – http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-10-05&article=342636

 4. Сиимеон каза:

  “Молим се на Господа, на светите печки угодници Божии и светите косовски мъченици, на всички светии от нашия народ и на всички свети угодници Божии за това, на тази земя да се възцари мир, съгласие и любов и колкото се може по-скоро да заздравеят раните, нанесени от омразата и злобата“, каза патриарх Ириней.

  А ние се молим, Сръбският патриарх да бъде истински стълб на Светата Православна вяра. Да се бори срещу ересите и най вече да се обяви гласно срещу икуменизма. Дай Боже!