Нов филм популяризира православното виждане относно климатичните промени



Реализираният наскоро филм „Лицето на Бог“ представя измененията в климата, наблюдавани от православна християнска перспектива. Филмът представя също размисли, основани на опита и отговорите на православните общности относно екологичната криза.

Мненията на духовници и непрофесионални ръководители, учени и теолози, както и на представители на енорийските общности, се фокусират върху екологията, богословието и нашата връзка с природния свят. Общностите по целия свят са изправени пред все по-сериозните последици от глобалните климатични промени – от топенето на ледовете, което се превръща в непосредствена заплаха за енориите в Аляска, и горските пожари, опустошили Калифорния през 2020 г., до ураганите на юг, които са все по-силни и смъртоносни.

Филмът е продуциран от Православно дружество „Преображение Господне”, представен е от архиепископ Елпидофор, предстоятел на Гръцката православна архиепископия на Америка, а гласът зад кадър е на преп. д-р Йоан Хрисавгис.

„Филмът показва красотата и светостта на природата, важността и неотложността на грижите за нея, както и нашата обща отговорност за запазването на Божието творение“, казва Хрисавгис, който е един от копродуцентите на филма.

На вниманието на зрителите са представени разговори с покойния архиепископ Дейвид от епархията на Аляска, митрополит Сава от Гръцката православна митрополия на Питсбърг, както и с много други духовници, учени и миряни от цяла Америка.

„Лицето на Бог“ има за основа дългогодишната традиция на Православната църква да се ангажира с климатичните промени, с инициативи за опазване на околната среда; и особено усилията в тази посока на Вселенския патриарх Вартоломей, наричан „зеления патриарх“, чиято работа е подчертана във филма. През 1989 г. Вселенският патриарх Димитрий I публикува първото енциклично писмо за околната среда, провъзгласявайки 1 септември – началото на църковния календар – за ден на молитва за защита на Божието творение. Това е началото на Сезона на Сътворението, който оттогава се превръща в ежегоден глобален и икуменичен празник.

Филма „Лицето на Бог“ можете да гледате ТУК.

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...