Обръщение в подкрепа на Киево-Печорското монашеско братствоОбръщение от български монаси и монахини в подкрепа на братството на Киево-Печорската лавра е поместено вчера на фейсбук-страницата на Видинската света митрополия. Предлагаме ви пълния текст на обръщението.

В дните на Великия пост, време на усилена духовна борба, наред с множеството изпитания и най-вече ужасите от войната в Украйна – загубата на човешки животи и страданието на стотици хиляди души, загубили своите близки, жилища, имущество поради военните действия или поради природни бедствия в други региони на света, за нас православните християни се добави и тази рана на усилващите се гонения срещу Украинската православна църква.

Силно обезпокоени сме от решението на ръководството на Националния резерват “Киевско-Печорска лавра” към Министерството на културата и информационната политика на Украйна до 29 март 2023 г. монасите и населниците на Лаврата да напуснат светата обител.

Успенската Киево-Печорска лавра е първият манастир в новопокръстената Киевска Рус, основан през 11 век от първите подвижници на древноруското монашество – преподобните Антоний и Теодосий Киевопочерски. Съграждан и благоустройван от православното монашество и народ в Киевска Рус и по-късно в Руската империя, в манастира просияват стотици светци, почитани повсеместно в целокупната Православна църква.

В своята хилядолетна история манастирът преживява най-тежките времена по време на войнстващо-атеистичния режим след болшевишката революция през 1917 година. Съветската власт изселва монасите от обителта и одържавява нейните храмове и монашески здания. Превърнат в резерват и музей, цветущият в началото на 20 век манастир, в края на болшевишкото управление запада до руини.

След разпада на Съветския съюз, новата държавна власт в Украйна запазва в своя полза собствеността върху обителта. Монашеското братство е принудено да получи достъп до храмовете и монашеските здания посредством договорни отношения с държавното учреждение Национален резерват „Киево-Печорска лавра“. През последните тридесет години, с цената на неимоверни усилия, духовенството на обителта с помощта на православния народ в Украйна, както и поклонници от целия православен свят, въздигат светата обител буквално от разрухата и запустението.

Днес Киево-Печорската лавра, която е най-големият манастир в Украйна и един от духовните центрове на Православната църква по своето значение може да бъде оприличена на духовно сърце, средоточие на духовния живот и драгоценно украшение на мъченическата Украинска православна църква. Ударът по обителта е удар по най-многочисленото вероизповедание в Украйна, удар по православния украински народ и целокупната Православна църква – удар по живото Христово тяло.

Дали наред с възприетото наследство от съветската власт на собственост върху светата обител, което положение само по себе си е проблематично, сегашните управляващи в Украйна не са възприели и този рецидив от миналото за незачитане правото на свобода на вероизповед?

Задавайки си риторичния въпрос – дали днес отново Господ Иисус Христос не стои на съд пред Пилат, нека имаме предвид и категоричната развръзка на едно такова светотатствено деяние, каквато развръзка многократно ни е засвидетелствана в историята на Църквата.

Свещеноначалието и духовенството на Украинската православна църква е неизменно със своя народ, понася всички трудности на войната, окуражава и насърчава войнството в защита на своята родина, събира помощи и обгрижва пострадалите и нуждаещите се, като във всички тези действия показва своята лоялност към правителството на своята страна и пълното единство и подкрепа на своя украински народ.

Изказваме своята пълна подкрепа на Киево-Печорското монашеско братство застрашено да бъде насилствено изселено от обителта на своето покаяние!

Обръщаме се към държавните власти в Република Украйна с призив за ненамеса в църковните дела, за спазване на принципа на отделеност на държавата от църквата. Призоваваме да се запази Киево-Печерската лавра в нейното единствено и уникално предназначение, като място за богослужение и обитаване на монашестващи на каноничната Църква.

Днес в Киево-Печорската лавра живеят над 200 монаси и послушници. Това са духовниците, които със самоотвержен труд и с подкрепата на богомолния народ, през последните тридесет години въздигат светата обител и множеството храмове в нея от руините, наследени от атеистичния режим. Те не бива да бъдат лишавани от тяхната обител на покаяние и молитва. Техните молитви са опора за всички нас през тежки изпитания.

В Лаврата се намират и Киевската духовна академия и семинария, в които се обучават множество студенти и семинаристи. Това са бъдещите клирици и служители на Църквата. Те не бива да бъдат лишавани от правото на образование.

Киево-Печорската лавра е благодатна съкровищница за милионите вярващи от целия православен свят. Съединяваме нашите недостойни молитви с молитвите на всички просияли в святост Киево-Печорски преподобни отци и всички православни християни по света за запазване на Светата обител от посегателства и запазване в нея на настоящето монашеско братство и духовен живот.

Господи, спаси и съхрани!

 

Константийски епископ Михаил, игумен на Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“, с братя

Архим Йоан, игумен на Правешки манастир „Св. Теодор Тирон“, с братя

Архим. Назарий, игумен на манастир „Св. Троица“, гр. Априлци, с братя

Архим. Йоан, игумен на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“, с братя

Архим. Нифонт, игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, с братя

Ставр. Ик. Емил Якимов, и.д. игумен на манастир „Св. Троица“, гр. Етрополе

Монахиня Касиана, игумения на Врачешки манастир „Св Четиридесет мъченици“, със сестри

Монахиня Таисия, игумения на Клисурската света обител „Св. Кирил и Методий“, със сестри

Монашеско сестринство на Раковишкия манастир „Св. Троица“

 

 

Източник: https://www.facebook.com/Vidinska.mitropoliya?locale=bg_BG

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...