Панихиди в памет на жертвите на мартенския погром (2004) отслужиха в Сърбия


СПЦ

Днес в белградския съборен храм бе отслужена панихида, на която беше почетена паметта на жертвите на мартенския погром през 2004 година в Косово, на бомбардировките на НАТО през 1999 година и на всички, пострадали в Косово и Метохия.

Поменът бе воден от цетинския архиепископ и митрополит черногорско-приморски Амфилохий. В словото си към присъстващите той изтъкна, че и днес продължава погромът в Косово и Метохия и че силните на деня искат да изгонят сърбите от вековните им огнища, да застрашат битието и достойнството на сръбския народ в началото на третото хилядолетие. Въпреки това черногорският владика подчерта, че тази молитва е за спасението на всички хора.

"Невинната кръв е свидетелство пред Бога, затова всички вярваме, че тази пролята кръв ще вразуми световните господари да стигнат до богопознание и познание на човешките права и да престанат да вършат злочинства".

"Нека Бог събере мъченическата кръв пред своя жертвеник, където е кръвта на всички мъченици, пострадали за Христа до днес", каза още митрополит Амфилохий.

Днес във всички църкви и манастири в Косово и Метохия, както и във всички епархии на Сръбската православна църква в страната и в диаспората бяха отслужени заупокойни молитви за жертвите на мартенския погром.

Снимков материал от погрома през март 2004 година в Косово можете да видите оттук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...