Папата редактира молитвата за Разпети Петък в угода на евреитеPatriarchia.ru

Папа Бенедикт ХVІ представи новата редакция на католическия ритуал за Разпети Петък, от който е изхвърлена молитвата "Господ да изцери слепотата на сърцето им".

Новата редакция, публикувана в официоза на Ватикана Osservatore Romano, звучи по следния начин: "Да се помолим за евреите. Нека Господ Бог да просвети техните сърца, за да могат да признаят Иисус Христос, Спасителя на всички хора… Всемогъщи и Предвечни Господи, Който желаеш всички хора да се спасят и да познаят истината, дарувай ни заедно с всички народи, които влизат в Твоята Църква, да бъде спасен и целият Израил".

Недоволство от новия вариант вече изказаха както равини, според които текстът не е достатъчно смекчен и изисква от евреите признаването на Иисус Христос като Спасител, така и католици-традиционалисти. Ритуалът на Разпети Петък съдържа също така и молитва за протестантите и православните – да се обърнат към католицизма.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...