Папа Бенедикт XVI произнесе официално новата номина за президент на Епископската конференция


Номината беше обявена официално от пресцентъра на Светия престол във Ватикана. Папата прие отказа от длъжност на досегашния председател на Италианската епископска конференция кардинал Камило Руини и назначи архиепископа на Генуа монсеньор Анджело Баняско за нов председател на Епиксопската конференция на Италия.

Номината гласи: „Светият отец Папата прие молбата за освобождаване на кардинал Камило Руини като президент на CEI поради навършване на пределна възраст и определя за нов президент на CEI монсеньор Анджело Баняско, архиепископ на Генуа”.

След 16 години и три поредни мандата кардинал Камило Руини напуска поста председател на Италианската епископска конференция, защото е надхвърлил определената възраст за длъжността. Монсеньор Баняско, заяви, че в основата на програмата му ще бъде да „известява на съвременния свят християнската надежда." Монсеньор Баняско прие новия пост в епископската курия в Генуа с думите: "Когато Папата ни вика, трябва да отговорим. Аз приех решението на Светия Отец, уверен в мъдростта на Неговия избор и уповавайки се на Божията благодат. Надявам се на едно добро сътрудничество с всички", предаде Radio Vaticana.

Кардинал Руини, който изпълнява длъжността генерален секретар на CEI от 1986 до 1991 и председател на CEI от 1991 до 2007 г., в края на своето президентство благодари сърдечно на покойния вече папа Йоан Павел II, на папа Бенедикт XVI, на всички епископи, на всички свои сътрудници в CEI и поздрави новоизбрания председател, информира TGCOM.

Новият председател на Италианската епископска конференция монсеньор Баняско заяви, че тази структура е пример за общение и братство между различните епископи, за да може заедно да се изправят пред големите съвременни предизвикателства и да имат общи пастирски грижи. Специална благодарност монсеньор Баняско изрази към своя предшественик кардинал Руини за неговата дейност, реализирана с дълбока вяра, която може да е за пример, и за пастирския му устрем, винаги в абсолютна вярност към учението на папите. Накрая новият председател спомена Генуа, подчертавайки, че гражданите й трябва да са горди от избора на папата, който по този начин изразява своето уважение към града. Архиепископът се повери на Дева Мария, пазителка на морския град, в който той ще продължи да изпълнява епископската си мисия.

Монсеньор Анджело Баняско е роден близо до Бреша на 14 януари 1943 г. Ръкоположен е за свещеник на 29 юни 1966 след като завършва университета в Генуа, започва свещеническата си работа в една енория на града и в Богословския факултет на Северна Италия. През 2003 г. е назначен за военен архиепископ на Италия. От 2005 г. е секретар на епископската комисия за културата и комуникациите към Италианската епископска конференция. На 29 август 2006 г. е назначен за архиепископ и митрополит на Генуа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...