Папа Франциск, Вселенският патриарх Вартоломей и Атинският архиепископ Йероним излязоха с обща декларация за бежанците

Bejanci_Lesbos

Снимка: AFP

В събота – 16 април, папа Франциск, Вселенският патриарх Вартоломей и Атинският архиепископ Йероним пристигнаха на остров Лесбос, където се отправиха към бежанския център „Мория“. В центъра са настанени над 2500 бежанци, сред тях и стотици деца. Тримата духовни водачи се срещнаха лично с около 250 от мигрантите в лагера.

„Пристигахме тук, за да ви кажем, че ни е грижа. Пристигнахме при вас, защото светът не ви е забравил. Заедно с нашите братя папа Франциск и архиепископ Йероним сме тук, за да изразим нашата солидарност и подкрепа и за гръцкия народ, който ви е приел добре и полага грижи за вас. Тук сме, за да ви припомним, че Бог е убежище и сила“, каза в своето слово Вселенският патриарх Вартоломей.

lesbos-franziskus

Снимка: SN/APA/AFP/POOL/FILIPPO

„Не сте сами! Не губете надежда!“, с тези думи папа Франциск подкрепи събралото се множество.

Заедно с папата обратно към Ватикана отпътуваха и три семейства от лагера „Мория“ – общо 12 души от бежанците, 6 от които са малолетни, съобщава Радио Ватикана. Всички членове на трите семейства са мюсюлмани. Две от семействата са от Дамаск, а третото е от Деир Адзор – зона, окупирана от Ислямска държава. Техните къщи са били разрушени при бомбардировките. Приютът и издръжката на трите семейства ще бъдат поети от Ватикана. На първо време тяхното настаняване ще бъде гарантирано от Общността на „Свети Егидий“. Имената на 12-те мигранти са били изтеглени чрез жребий, те са пристигнали в лагера на гръцкия остров преди споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила на 20 март.

Pope-patriarhПри посещението на остров Лесбос бе оповестена и обща декларация, посветена на бежанците, на Папа Франциск, Вселенския патриарх Вартоломей и Атинския архиепископ Йероним. Представяме ви пълния текст от декларацията, публикувана от Радио Ватикана:

Обща декларация

Ние, папа Франциск, Вселенският патриарх Вартоломей и архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, се срещнахме на гръцкия остров Лесбос, за да изразим нашето дълбоко безпокойство за драматичната ситуация на многобройните бежанци, мигранти и хора, търсещи убежище, които са дошли в Европа, бягайки от конфликтите, а в много случаи от ежедневните заплахи за тяхното съществувание. Световното обществено мнение не може да пренебрегне колосалната хуманитарна криза, причинена от разпространението на насилието и въоръжените конфликти, преследванията и дислокацията на религиозните и етнически малцинства, и от изкореняването на семействата от собствените домове, нарушаването на човешкото достойнство, на основните права и свободи на човека.

Драмата на миграцията и насилствената дислокация, която засяга милиони хора, е хуманитарна криза, която изисква солидарен отговор, състрадание, благородство и незабавно и ефективно отпускане на ресурси. От Лесбос отправяме апел към международната общност да отговори смело на тази огромна хуманитарна криза и нейните причини, чрез дипломатически, политически и хуманитарни инициативи и чрез общи усилия, както в Близкия Изток, така и в Европа.

Като водачи на нашите Църкви, ние сме обединени от желанието за мир и за разрешаването на конфликтите чрез диалог и помирение. Признавайки положените усилия за помощ и грижи към мигрантите и търсещите убежище, призоваваме всички политически отговорници да използват всички средства, за да гарантират, че хора и общности, включително християнските, могат да останат в родните им земи и да се ползват от основното право да живеят в мир и сигурност. Спешно са необходими широк международен консенсус и помощна програма за утвърждаване на правовата държава, защитата на основните човешки права в тази непоносима ситуация, защитата на малцинствата, борбата с трафика и контрабандата с човешки същества, премахването на опасните курсове за пътуване през Егейско и Средиземно море, и подготовката на сигурни процедури за нови заселвания. По този начин може да се помогне на страните, пряко участващи при посрещането на нуждите на толкова много страдащи наши братя и сестри. По-конкретно, изразяваме нашата солидарност към гръцкия народ, който въпреки собствените икономически трудности, даде благороден отговор на кризата.

Заедно тържествено умоляваме за прекратяване на войната и насилието в Близкия Изток, за справедлив и траен мир, и достойно завръщане на принудените да напуснат своите домове. Призоваваме религиозните общности да увеличат усилията за приемане, грижа и защита на бежанците от всички религии и за да могат религиозните и гражданските екипи за помощ да координират своите инициативи. Призоваваме всички държави, в периода на несигурност, да разширят временното убежище, да признаят бежанския статут на подходящите и да разширят усилията за даване на помощ, и заедно да положат усилия с всички хора с добра воля за прекратяване на действащите конфликти.

Европа е изправена пред една от най-сериозните хуманитарни кризи от края на Втората световна война. За посрещането на това голямо предизвикателство призоваваме всички Христови последователи да си припомнят думите на Господ, за които един ден ще бъдем съдени: „Защото гладен бях и Ми дадохте да ям; жаден бях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте; гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте…Истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили“ (Мат.25, 35,36,40).

От наша страна, послушни на волята на нашия Господ Иисус Христос, взимаме категорично решение да засилим нашите усилия за насърчаване на пълното единение между християните. Отново потвърждаваме, убедени, че „помирението означава насърчаване на социалната справедливост сред един народ и сред всички народи… Искаме заедно да допринесем, за да бъде даден достоен човешки прием на жени и мъже мигранти, на бежанци и търсещи убежище в Европа“ (Икуменическа харта, 2001). Защитавайки основните човешки права на бежанците, търсещите убежище, и мигрантите, и на много хора, които живеят в перифериите на нашите общества, ние желаем да извършим мисията на служението на Църквите в света.

Днешната ни среща се провежда с намерението да вдъхнем кураж и надежда на търсещите убежище и на всички, които ги приемат и се грижат за тях. Призоваваме международната общност да защитава приоритета на човешкия живот и да подкрепя на всички нива политиките за интеграция към всички религиозни общества. Ужасната ситуация на всички, засегнати от актуалната хуманитарна криза, включително многобройните наши братя и сестри християни, изисква нашата постоянна молитва.

Лесбос, 16 април 2016 г.

Йероним, Франциск, Вартоломей I“

Коментари

коментара

Близки теми: