Папа Франциск в Кипър и Гърция – едно апостолическо посещение в условията на пандемия и емигрантски вълни



През ноември беше публикувана програмата на апостолското пътуване до Кипър и Гърция, което папа Франциск ще проведе в началото на декември.

Първата спирка на 2 декември ще бъде остров Кипър с пристигане в Ларнака в ранния следобед. В дневния ред се предвиждат както срещи със свещеници, монаси и монахини, катехизатори и църковни движения, така и посещение при президента на Републиката, последвано от среща с властите и дипломатическия корпус.

На 3 декември денят ще започне с посещение при негово Блаженство Кипърския Архиепископ Хризостом II и среща със Светия Синод. В 10 ч. папата ще отслужи Литургия в Никозия, а следобед и икуменическа молитва с мигранти.

В събота, 4 декември, папа Франциск пътува за Гърция. На обяд ще бъде приет от президента на Републиката в Атина. След това има срещи с министър-председателя, властите и дипломатическия корпус. Следобед папата ще направи среща с Негово Блаженство Йероним II, Архиепископа на Атина и на цяла Гърция, последвана от среща с католическото духовенство в Атина и частна среща с йезуитите.

В неделя сутринта ще отпътува до о. Лесбос за посещение на бежанците (това той направи и през 2016 г.). След молитвата „Ангел Господен“ папата ще се върне в Атина, където ще отслужи Литургия.

В понеделник сутринта е предвидена среща с младежите в Атина и след това отпътуване за Рим.

Новината беше предоставена от Матео Бруни, директор на пресцентъра на Светия Престол, който обясни, че „Папа Франциск ще пътува до Кипър – от 2 до 4 декември, като ще посети град Никозия, и до Гърция – от 4 до 6 декември, като ще посети Атина и остров Лесбос”.

Бруни уточни, че „Светият отец ще пътува по покана на местните граждански и църковни власти“. Пътуването до Кипър и Гърция беше насрочено още за 2020 г., въпреки че никога не беше обявено официално, но този ангажимент беше отменен поради пандемията.

На 2 ноември гръцкият външен министър Никос Дендиас проведе видеоконферентна среща с архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар на Ватикана по международните отношения. По време на срещата се спомена и предстоящото пътуване.

Мотото на пътуването до Кипър е „Утешавайте се един друг с вяра – Утешавайте ни с вяра“. Вдъхновено е от думите на св. апостол Варнава в Деяния 4:36. Мотото на пътуването до Гърция е „Нека се отворим за Божиите изненади“. То е взето от Посланието на Светия отец Франциск за 36-ия Световен ден на младежта. Пълното изречение е: „Нека се отворим за изненадите на Бог, Който иска да остави Неговата светлина да блести по пътя ни“.

Пресцентърът на Светия Престол обяснява: „В период, засегнат от последиците от пандемията и неотдавнашната финансова криза, се изразява надежда, че посещението на папата ще донесе лъч светлина за бъдещето на Гърция, страна с дълбоки корени на вяра и със светло минало“.

Но въпросът за мигрантите има своето значение за пътуването на папата не само до о. Лесбос, но и в Кипър. Пътуването на папа Франциск до Кипър и Гърция е конфигурирано като поклонение по стъпките на първите мисионери, „пътуване на радост“, което донякъде контрастира с „тъжното пътуване“, което папа Франциск направи до о. Лесбос през 2016 г.

С това пътуване папа Франциск ще е направил 55 посещения в различни държави по време на понтификата си. Той вече е бил в Гърция, на о. Лесбос, но не е посещавал Кипър.

Папа Йоан Павел II също не е посещавал Кипър, както имаше желание да направи по време на своето юбилейно пътуване по стъпките на св. Павел в Гърция, Сирия и Малта. Нямаше възможност, защото поканата за Кипър дойде месец след планираното пътуване.

Папа Бенедикт XVI, от друга страна, беше в Кипър през 2010 г., отбелязвайки края на ужасното десетилетие, започнало с атаката срещу кулите близнаци в Ню Йорк и доставяйки instrumentum laboris на специалния Синод за Близкия Изток, който тогава току-що беше свикан.

Кипър е място на необходимия диалог, именно поради границата, която разделя острова на две и всъщност папа Франциск в края на последната Литургия ще се срещне и с някои представители на Religious Track, инициатива под егидата на шведското посолство в Кипър – среща, с която се цели помирение на острова.

Десетата годишнина от посещението на Бенедикт XVI щеше да бъде централната чествана годишнина по време на пътуването, което беше планирано за миналата година, докато Гърция също празнува 200-годишнината от борбата за независимост от 1821 г.

В Кипър, както и в Гърция мнозинството от вярващите са православни, а католическата общност е малка. В Кипър маронитската общност е важна и за случая там ще присъства патриархът на маронитите, кардинал Бечара Рай. Архиепископ на маронитите в Кипър е Селим Сфейр.

Но в Кипър е важно присъствието на архиепископ Хризостом, когото папата ще посети. Хризостом също беше на погребението на Йоан Павел II и на Литургия за началото на понтификата на Бенедикт XVI, на което той отвърна, като изпрати делегация през 2006 г. Първият президент на Кипър Макариос II също е бил православен епископ, чиято статуя ще бъде почетена от папа Франциск при посещението му в Президентския дворец.

Матео Бруни обяснява, че темите на пътуването ще бъдат: срещата с малките католически общности, околната среда, но преди всичко темата за „миграцията, бежанците, хората, принудени да напуснат домовете и семействата си в търсене на бъдещето“, защото „Средиземноморието е най-голямото гробище в света“. По тези въпроси ще бъдат изказванията на папата: пет в Кипър и шест в Гърция, всичките на италиански език.

В Гърция, по време на срещата между папа Франциск и президента Катерина Сакеларопулу ще се подпише и двустранно споразумение между Светия Престол и Гърция. Едната страна ще бъде представлявана от кардинал Паролин – държавен секретар на Ватикана, архиепископ Пена Пара – заместник-секретар, архиепископ Пол Ричард Галахър – министър на външните работи и архиепископ Савио Хон – апостолски нунций. От страна на Гърция ще участват министър-председателят и гръцкият външен министър.

Това двустранно събитие ще бъде кулминацията на поредица от обмени, проведени наскоро в Държавния секретариат с министъра на външните работи Дендиас, където също беше разискван балканския въпрос. По време на пътуването си до о. Лесбос папа Франциск може да се срещне и с мигранти в бежанските лагери. Мигрантите, мнозина от тях разселени след ужасния пожар в лагера Мория, идват основно от Афганистан, но има и бежанци от Ирак, Сирия, Сомалия, Конго, Сиера Леоне, Уганда.

Така посещението на папа Франциск в Гърция ще има хуманитарен и църковен характер, целящ уреждането на въпроси, които касаят достойнството и правата на човека, независимо от тежките социални и политически условия, породени от миграцията и пандемията, в които всеки съвременен вярващ живее и прославя Бога.

Другият важен аспект на посещението е израз на братското общуване с православните йерарси на Гърция и на Кипър, и техните Свети Синоди, като свидетелство за взаимно уважение на основата на вярата в Единия Господ.

Третият повод са срещите с католическите общности в тези предимно православни територии, за споделянето на техните духовни, пастирски и мисионерски нужди.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...