Папа Франциск се срещна с руския митрополит Антоний



На 5 август във Ватикана папа Франциск се срещна с Волоколамския митрополит Антоний, председател на Отдела за външни работи на Московската патриаршия. Това е първата лична среща с представител на Патриарх Кирил, откакто политическите проблеми между Русия и Украйна се усложниха.

След онлайн срещата на 16 март, която се проведе между папа Франциск  (от Ватикана) и патриарх Кирил (от Москва), по време на която папата призова за мир и търсене на всички възможни средства на дипломацията за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна, и след смяната на ръководителя на международните отношения на Руската православна църква, това е една нова крачка на такова ниво както за православно-католическия диалог, така и за световната църковна политика.

Руският митрополит Антоний замени митрополит Иларион Алфеев в неговите дела РПЦ. Това беше първото посещение на митрополит Антоний във Ватикана, откакто той беше назначен за отговорник на Отдела за външни отношения на Московската патриаршия, на 7 юни миналата година, след изненадващото назначаване на неговия предшественик, митрополит Иларион, за митрополит на Будапеща към РПЦ.

Антоний Волоколамски е дългогодишен представител на РПЦ и бивш председател на Руския храм „Света Екатерина“ в Рим, и отговорник за Руската православна мисия в Италия, на 4 август се срещна първо с отговорника за международните отношения на Светия Престол архиепископ Ричард Галахър, а след това и с папата. Тема на разговор са отношенията между Руската федерация и Светия Престол от началото на войната срещу Украйна и двустранния православно-католически диалог.

Съобщението на Външния отдел на Московската патриаршия, относно срещата с архиепископ Галахър, е твърде лаконично и в него се пояснява, че руският митрополит е в Рим „на архипастирско посещение от името на Администрацията на енориите на Руската православна църква в Италия“. „По време на дълъг разговор бяха обсъдени актуални въпроси, засягащи отношенията между Руската православна църква и Римокатолическата църква. По време на срещата папа Франциск и  Волоколамския митрополит Антоний обсъдиха „множество теми от дневния ред на православно-католическите отношения, също и в контекста на политическите процеси, протичащи в света“, както отбелязва Московската патриаршията, и че след края на срещата си размениха подаръци. Поради неотложни ангажименти кардинал Кърт Кох, префект на Дикастерия за насърчаване на християнското единство, не присъства на срещата с папа Франциск.

В желанието си да отиде в Москва и да се срещне за втори път на живо с Московския патриарх Кирил, както и в Украйна, за да подкрепи страдащите от войната, папа Франциск първо се срещна с Волоколамския митрополит Антоний във Ватикана. Срещата има повече дипломатическа, отколкото религиозна тежест, коментират запознати.

Всички украински власти, и по-специално много активният посланик на Киев към Светия престол Андрий Юраш, отдавна изявяват желание за посещението на папата в Украйна. Католическия вестник „Ачи Стампа“ отбелязва, че на фона на войната в Украйна, срещите на Франциск и Галахър с Антоний вероятно засягат повече църковната политика, отколкото икуменизма, и че може би се подготвя нова среща между папа Франциск и Московския патриарх Кирил, която да се проведе в Нур-Султан, Казахстан, след като първоначалният проект за срещата през юни в Йерусалим се провали.

Напомняме, че първата реална историческа среща се проведе през 2016 г. на летището в Хавана, докато друга беше планирана в Йерусалим през юни тази година, но беше отложена поради различните позиции относно войната в Украйна. Ако в действителност пътуването не се състои през август папата може да отиде през септември, но не преди пътуването си до Казахстан, което вече е планирано за 13 до 15 септември, където той ще участва в световната среща на религиозните лидери. Руският патриарх Кирил вече също е потвърдил присъствието си на тази среща. Посланикът на Украйна към Светия престол Андрий Юраш беше на аудиенция при папа Франциск сутринта на 6 август. Срещата беше поискана от самия посланик, веднага след като архиепископ Галахър, каза, че не изключва пътуване на папата до Киев. Аудиенцията продължи около час. Папа Франциск, според източници от посолството и църковните медии, се е уверил в желанието от страна на посланика на Украйна към Светия Престол и неколкократно е предал съпричастността си към страдащия украински народ.

Но реално, що се отнася до евентуално пътуване до Украйна, папа Франциск е уверил, че това може да се осъществи, след съветите на лекарите относно пътуванията му. Напомняме, че макар и в затруднено здравословно състояние, папата направи дълго поклонническо пътуване в Канада от 24 до 30 юли, наречено „покайно поклонение“ по време на което понтифексът се срещна както с католическите общности в Канада, така и с местното население, което според него е „подложено на геноцид“. Франциск показа възмущението и срама си от участието на много християни в системата на интернатните училища, инструмент за културна асимилация, който е причинил опустошителни последици за коренното население и определи поклонничеството си в Канада като знак на помирението и изцелението. По време на обратния полет от Канада, пресслужбата на Ватикана предаде официално, че папа Франциск ще посети Казахстан от 13 до 15 септември. Апостолско пътуване, което придобива още по-важно значение не само за срещата на върха, в която Берголио ще участва в икуменическа среща на върха с основните световни религиозни лидери, но и защото това е първото пътуване до границата с Русия (и Китай) откакто избухна войната в Украйна миналия февруари. През май т.г. в интервю за аржентинския вестник „Ла Насион“ папа Фпанциск споменава: „Съжалявам, че Ватиканът трябваше да отмени втората среща с патриарх Кирил, която бяхме планирали за юни в Йерусалим. Но нашата дипломация разбра, че срещата ни в този момент може да създаде много объркване“.

В същия ден, на 5 август т.г., папата прие на аудиенция кардинал Марчело Семераро, като даде своето одобрение за признаването на мъченичеството, което отваря вратите на беатификацията на свещеник от Украинската гръко-католическа църква, убит през 1953 г. от режима на Съветския съюз. Папата всъщност е упълномощил Конгрегацията за каузите на светиите да издаде декрет относно мъченичеството на божия слуга Пиетро Паоло Орос, свещеник от епархията на Мукачев, Украйна, убит за защита на вярата си на 28 август 1953 г. в Силце, СССР.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...