Патриарх Алексий: „Основите на православната култура“ не могат да се заменят с история на религиите


Източник: Интерфакс

Във връзка с продължаващата в Русия дискусия относно преподаването на православната култура в училище руският патриарх Алексий заяви, че предлаганият от някои предмет "История на световните религии" не може да бъде адекватна замяна на "Основите на православната култура".

"Историята на религиите няма да даде нравствена опора на човека. Днес, когато са потъпкани нравствените основи на живота, на човека трябва да му бъдат посочени ориентири, да му се позволи да изучава основите на своята култура", каза той в понеделник на среща с преподавателите и студентите от петербургските духовни училища.

Патриархът заяви, че в местата, където мнозинството от хората изповядват други религии, трябва да се преподават основите на тяхната религия и култура, "но ако те живеят в Русия, те трябва да познават и основите на културата на нашето общо Отечество".

"Ние не твърдим, че искаме свещеници в училищата", добави той. Според патриарха "Основите на православната култура" трябва да се преподават от светски хора. В момента с подготовката на такива специалисти се занимава Свято-Тихоновският хуманитарен университет, каза той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...