Патриарх Вартоломей отказа да участва в срещата на православните патриарси



Константинополският патриарх Вартоломей е отхвърлил  поканата на Йерусалимския патриарх Теофил III да участва в срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Йордания и e поискал Йерусалим да се откаже от своята инициатива, съобщава информационната агенция Orthodox Times.

В началото на отговора си главата на Вселенската патриаршия във Фенер изразява възмущението си от това, че Йерусалимският патриарх се е обърнал към него на английски, а не на гръцки език:

„Неприятно сме учудени от факта, че за пръв път през многовековната история на двете патриаршии главата на гръцката православна патриаршия на Йерусалим общува с Вселенската патриаршия на чужд, а не на нашия роден език, сякаш не се чувства грък и не принадлежи към същата историческа и страдаща нация – пише патриарх Вартоломей на патриарх Теофил. – Какво е накарало Ваше блаженство да ни изпрати това писмо на английски език, вместо да следва многовековната традиция на кореспонденцията между нашите църкви?“

Вселенският патриарх също така е посочил на патриарх Теофил „неговото място“ в диптиха на православните предстоятели и е направил твърдение, че идеята да се свика среща на предстоятелите няма да послужи на единството на Православието, тъй като на този съвет няма да присъства върховният предстоятел – самият той.

„Не е нужно да Ви напомням за мястото, което Вашата патриаршия заема в диптисите на Пресветата православна църква, а също и за това, че според каноничния ред, който до неотдавна се уважаваше от всички православни църкви, всеправославните синоди на предстоятелите винаги са били свиквани от Вселенския патриарх, който ги ръководи – пише патриарх Вартоломей. – На какво единство иска да послужи Вашата инициатива, ако на предложения от Вас синод отсъства първият православен предстоятел?“

Според патриарх Вартоломей инициативата за среща на патриарсите е насочена пряко срещу Вселенския престол и цели да подрони неговия авторитет. По-нататък той за пореден път прави внушението, че Православната църква трябва да има един „върховен глава“ в негово лице , защото в противен случай би била  „федерация на поместни църкви“ от „протестантски тип“.

По-рано сайтът на Съюза на православните журналисти на Украйна (spzh.news) публикува писмото на Йерусалимския патриарх Теофил, изпратено до Вселенския патриарх:

Скъпи брате в Христа,

Сърдечно Ви поздравяваме от Светия Гроб на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

В течение на много векове Йерусалимската патриаршия е изпълнявала функцията на гарант за православното единство в Светата Земя, често пред лицето на големи предизвикателства, и винаги гарантирайки, по милост Божия, че разнообразието, което характеризира културата и историята на нашите различни автокефални сестри църкви, намира дълбоко и устойчиво единство в нашата обща вяра.

Ние смятаме за твърде важно чрез усилията, насочени към примирение и мир, да се стремим и да поддържаме заедно нашето православно единство, защото то има огромно значение не само за нас, но и като жив свидетел (мъченик)пред света.

Следвайки светите канони на Църквата, ние уважаваме и защитаваме ролята, положението и статута на Вселенската патриаршия и предимството на Ваше светейшество, скъпи братко в Христа. Нашето страдание е породено от кризата, през която минава нашата православна Църква, и която не бива да се задълбочава още повече. Съвсем искрено бихме искали да осигурим за Ваше светейшество и за останалите наши братя предстоятели място и възможност да се съберат в дух на братска любов и общност – койнония – за да се проведе обща консултация за запазване на единството ни в евхаристийното общение.

Както се е случвало и в миналото, по време на различни епизоди в историята на Църквата, Йерусалимската патриаршия, пазителка на храма Възкресение и на Гроба на нашия Господ Иисус Христос, проправя мост за своите сестри църкви, по който може да се върви и можем да сме заедно в тези трудни времена.

Именно в този молитвен контекст ние отваряме вратите на нашия дом в хашимитското кралство Йордания за провеждане на това братско събрание в любов. Надяваме се Всемогъщият Господ да ни дарува възможността да се съберем до края на февруари и преди началото на Светия пост, за да станем заедно свидетели на Църквата и мира, на единството на православните църкви и нашата православна вяра.

Както нашият Господ Иисус Христос се е молел за Своите ученици:

„Отче … моля се … да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, та да повярва светът, че Ти си Ме пратил. И славата, която Ми бе дал, Аз дадох тям, за да бъдат едно, както Ние сме едно; Аз съм в тях, и Ти в Мене, за да бъдат в пълно единство, и за да познае светът, че Ти си Ме пратил и си ги възлюбил, както Мене възлюби“.

С братска любов в нашия Въплътен Господ Иисус Христос,

Теофил III, Патриарх Йерусалимски

Светият град Йерусалим

Сряда, 11 декември

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...