Патриарх Кирил обеща на Първанов съдействие по проблема със Страсбургския съдМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. chingis каза:

  Две общности имат значение за българската културна идентичност през модерността. Това са БКП и БПЦ. Кое ги сближава? Първо това е зависимостта от Русия. Второ, използването на човешки ресурси чрез заплахи, икономическа и психологическа принуда, политически интриги и зарибяване на населението чрез текстове и произведения на историческа и национална основа без да си плащат за интелектуалните и морални услуги на населението. Трето, ниското качество на поместната им идеологическа продукция и зависимостта им от международни централи. Четвърто, издигането в йерархията на общността по мистико-конспиративни норми и по принципа верен и проверен човек, а не според дарбите, талантите и труда на човека. Пето -претенцията за историческа мисия в световен мащаб без шефовете на двете формации да имат сериозни произведения в областта на историята и философията. Шесто, силното влечение към лукса, материалните ценностти и престижа на церемониите на светския живот, макар и двете културни явления да проповядват аскетика и отказ от земните блага в името на идеята. Седмо, масово използване в образованието и популярната култура на произведения и продукти на идеологическите им опоненти, за които не си плащат. Затова докато в България не се оценят двете норми на цивилизацията – достойно заплащане на труда и знанията на българите от страна на двете идеологически звена скоро ние национална философия няма да видим, а без нея не можем да използваме в речника си понятието „културна идентичност“.

 2. borbi каза:

  Кажет,знаете ли цельта на „Бьльгарската делегация“?Сигорно-не са имали колани-бельо дори-чорапи.За по-удовно.Дано-поне са се върнали с дрехите-дето са били облечени.Да живее БКП-Бьлгарската дыржава-Българското население.Не се-чудете.Не ме-съдете.Не ми харесва-да ме правят на глупак-и да рыкопляскам.

 3. borbi каза:

  Възможно е,да допускам правописни грешки.Много съм изморен.Пожелавам на всички коментиращи,да не се преуморяват като мен.

 4. Kerigma каза:

  Честните хора в България още от възраждането не искат балкански и руски ценности – корупция и пиянство, а искат германски и скандинавски ценности в нашето Отечество – труд и честност!

 5. strat62 каза:

  Само не мога да разбера, как все разни болни мозъци успяват да се подпишат под всяка статия…

  Но ги обединява омразата към Русия и любовта към мамонския и безбожен дух на запада.

  Дребни, злобни, лукави джуджета сте вие, господа…

 6. timoti каза:

  в качеството си на какъв Кирил ще се меси в делата на самооправляема и независима Църква?(или за пореден път се доказа,че е зависима и се управлява от Москва) а и Първанов за каква помощ говори,та той даже на Великден не влиза в храм( несъм го виждал да се пречестява нито веднъж)и незнае ли,че църквата ни е е независима или поне такава трябва да бъде!!! По Конституция е отделена от държавата(Президента доколкото знам представлява държавата, а не Църквата) и държавата няма право да се меси в делата на същата и докато това става все по-малко хора влизат в Храмовете,почти не участват в Богуслуженията,обръщат се към десетките секти регистрирани благодарение на държавата.Първанов просто отиде да се отчете за 50 000 долара дадени му като награда за принос към Православието преди няколко години(макар,че е ясно за какъв принос става въпрос, даже не се знае кога е кръстен и дали е)СТИГА ВЕЧЕ ДЕМАГОГИЯ!СТИГА ПОДМАЗВАНЕ НА КПСС И КГБ!ЗАТОВА ЛИ БЕШЕ БОРБАТА НА ИЛАРИОН МАКАРИОПОЛСКИ,АВКСЕНТИЙ ВЕЛЕШКИ,ПАИСИЙ ПЛОВДИВСКИ,АНТИМ ВИДИНСКИ,КЛИМЕНТ ТЪРНОВСКИ…ТОВА НЕ Е НЕЗАВИСАМА ЦЪРКВА!

 7. timoti каза:

  ТУК ДЪРЖАВАТА СЕ МЕСИ В ДЕЛАТА НА НЕЗАВИСИМАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА!ТУК АРХИЕРЕИТЕ ДАЛИ ОБЕТ ЗА НЕСТЯЖЕНИЕ КАРАТ КОЛИ ЗА 350 000 ЕВРО И ИМАТ НАГЛОСТТА ДА СЕ ОБИЖДАТ ОТ ПАСОМИТЕ СИ,ДА ГИ УЧАТ НА ХРИСТЯНСТВО А САМИТЕ ТЕ ДА ФАРИСЕЙСТВАТ!ТУК НЯМАТ ВРЕМЕ ДА ТЕ ИЗПОВЯДАТ,ДА ТЕ КРЪСТЯТ И ДА ТЕ ВЕНЧАЯТ КАКТО ТРЯБВА ЗАЩОТО БЪРЗАТ ДА СИ ВЗЕМАТ СВОЕТО БЕЗ ДА МИСЛЯТ ЗА КАНОНИ!ТУКА МИРЯНИТЕ МЪЛЧАТ И ЧИННО ИЗПЪЛНЯВАТ! ТУК МАСОНИТЕ СА В ХРАМОВЕТЕ И ТЪПЧАТ ПРАВОСЛАВИЕТО!ТУК ИМА АРХОНТИ ЛИЦЕМЕРИ ДАЛИ ПАРИ НА НЯКОЙ ЗА ЛИЧНИ НУЖДИ ПРЕДСТАВЯЩИ СЕБЕ СИ ЗА МНОГО ДОБРИ ХРИСТИЯНИ,А ТЕ ДАЖЕ ДА СЕ ПРЕКРЪСТЯТ НЕМОГАТ!СТИГА ВЕЧЕ,СЪБУДЕТЕ СЕ ПРЕДИ ДА СМЕ ПОГРЕБАЛИ ЦЪРКВАТА!!!
  моля Ви НЕтрийте коментара нали тук може да си кажем всичко

 8. kipria каза:

  Честните хора в България още от Възраждането, искат само едно. Да запазят идентичността си, традициите си и духовните си ценности. Какво общо имаме с немците и скандинавците? Нима те са славяни или православни? И ако някой уважава руската култура и духовност, трябва ли да го наричат комунист? Защо в главите на някои се въртят само политически клишета? Много злоба, много агресия!