Позиция на папа Франциск в подкрепа на хомосексуалните бракове



Папа Франциск е изразил публично подкрепата си за хомосексуалните бракове, съобщава Дейли мейл  в публикация от 22 октомври тази година. Това е първо по рода си оповестяване на такава позиция на папата — в полза на сключването на „граждански съюзи“ на еднополовите двойки — и е в разрез с  общоприетите консервативни възгледи на Католическата църква. „Хомосексуалните са Божии чеда и имат право да бъдат в семейство. Никой не бива да бъде отлъчван или каран да страда заради това“, е казал папата, цитиран от информационния сайт Catholic News Agency. „Трябва да се създаде закон за гражданските съюзи. Така те ще са правно защитени. Подкрепял съм това“.

Изказването на папата е част от документален филм със заглавие Francesco, посветен е на живота и службата на папата. Премиерата му бе вчера, на Филмовия фестивал в Рим. Режисьор на филма е Евгений Афинеевски.

В книгата On Heaven and Earth, на която е съавтор заедно с аржентински равин, папа Франциск нарича законите, които приемат хомосексуалните отношения в брака „антропологическа регресия“ и изразява тревога, че ако еднополовите двойки имат право да осиновяват, „Може да има засегнати деца. Всеки човек се нуждае от баща мъж и майка жена, които да им помогнат да оформят идентичността си“.

През 2014 г. от пресслужбата на Светия престол заявиха пред медии, че папата няма да заема позиция по отношение на правото на хомосексуалните на граждански съюзи, а ще се придържа към позицията на църквата за брака. По-рано, през 2003 г., Конгрегацията за доктрината на вярата на Римската курия заяви, че „уважението към хомосексуалните хора по никакъв начин не би могло да доведе до одобрение на хомосексуалното поведение или до правното признаване на хомосексуалните съюзи“. Хомосексуалните съюзи не изпълняват дори по далечна аналогия целта на брака и семейството, които заслужават специално категорично признание. Напротив, има основателни причини да се смята, че тези съюзи за вредни за правилното развитие на човешкото общество, особено ако влиянието им се увеличи“, гласеше още мнението на конгрегацията, която надзирава и защитава католическата доктрина.

Афинеевски е започнал работа по филма през 2018 г. и е имал безпрецедентен достъп до папата до завършването на снимките през юни тази година. Роден в Русия, но работещ в САЩ, през 2015 г. той бе номиниран за „Оскар“ и „Еми“ за филма си Winter on Fire, посветен на протестите в Украйна през 2013 г. и 2014 г.

 

По материали на  Дейли Мейл и Дневник

 

*В отговор на въпроси в коментарната секция и на електронната ни поща, публикуваме следния коментар от редакцията:

Заглавието на публикацията гласи, че папа Франциск е направил изявление в подкрепа на хомосексуалния брак, като е призовал за легитимиране на  семейство, създадено чрез граждански съюз на хомосексуални хора. Този граждански съюз, чрез който се създава семейство, е същността на института на брака (гражданския брак) в много законодателства, в това число и в българското. Използването на думата „съюз“ вместо „брак“ не променя същината на посланието, което изпраща папа Франциск. По тази причина и единодушната медийна интерпретация на неговите думи е,  че те са в подкрепа на хомосексуалните бракове. Тази интерпретация може да се проследи в българските и чуждестранните медии, които са отразили темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...