Помолете се за митрополит Каилистос (Уеър)



Предстоятелят на гръцката православна общност в Питсбърг, митрополит Сава, е публикувал в профила си във Фейсбук с днешна дата следното съобщение:

Призоваваме ви да се помолите за Негово Високопреосвещенство Диоклийския митрополит Калистос (Уеър), който преминава  в последния етап от живота си. Слава Богу, той не изпитва тежки болки.

Митрополит Калистос беше миропомазан и получи Свето Причастие. Той е спокоен и повтаря, че отдава слава на Бога за всичко. За него се полагат постоянни грижи; не е оставен сам нито за момент.

Нека Господ по великата си милост дарува на нашия скъп отец мирен край на живота и Царството Небесно.

(Саймън и Франсис Дженингс, Оксфорд)

Диоклийският митрополит Калистос (Уеър) е сред най-големите православни богослови на нашето време. Роден във Великобритания през 1934 г. Завършва Оксфорд със специалности богословие и класически култури. Приема православната вяра през 1958 г., след което прекарва много време в православни манастири в Гърция и на Света гора. През 1966 г. приема монашеско пострижение и е ръкоположен за свещеник. През 1982 г. е хиротонисан за Диоклийски епископ към Вселенската патриаршия, а през 2007 г. е провъзгласен за митрополит. Автор е на много книги, посветени на православната вяра; преводач от гръцки на светоотечески текстове, сред които и сборникът „Добротолюбие“. В продължение на 35 години преподава православно богословие в Оксфорд. Неговото слово по неподражаем начин говори едновременно за вечните духовни истини и за актуалните въпроси на съвремието. Лекциите и беседите на митрополит Калистос докосват умовете и сърцата както на навлезлите в дълбините на богословието, така и на онези, които правят първите си стъпки в познанието за учението на Православната църква.

На български език могат да се прочетат книгите му „Православният път“ (Омофор, 2014),  „Царството вътре в нас“ (Омофор, 2019).

Божията милост да бъде с него!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...