Починал е епископ Атанасий (Йевтич)Напусна ни епископ Атанасий (Йевтич), една от най-ярките личности на съвременното православие.

Официалното съобщение на страницата на Сръбската православна църква гласи:

„Захумско-херцеговският (оттеглил се на покой) епископ Атанасий премина във вечността на 4 март 2021 год., във вечерните часове, в обществената болница в Требине. Информация за погребението на новопреставления Владика ще бъде публикувано по-късно.

Владико с безсмъртно име, вечна да бъде паметта ти!“

Епископ Атанасий (Йевтич) е роден на 8 януари 1938 г. Завършва Духовната семинария в Белград и през периода 1958-1963 г. следва в Богословския факултет на Сръбската православна църква в Белград. Като студент (1960 г.) приема монашеско пострижение от св. Юстин (Попович) Челийски. През 1964 г. специализира в Богословската академия на о. Халки, а след това в Богословския факултет на Атинския университет. През 1967 г. в Атина защитава докторска дисертация на тема: „Еклисиологията на св. апостол Павел според св. Йоан Златоуст“. През 1968 г. заминава за Париж, където специализира в Православния богословски институт „Св. Сергий“. През следващата 1969 г. е избран за преподавател в института и в продължение на три години преподава въведение в богословието, патрология, аскетика и история на Църквата през византийския период. През 1972 г. е преподавател в Богословския факултет на СПЦ в Белград. През 1987 г. е избран за редовен професор по патрология. В периода 1980-1981 и 1990-1991 г. е декан на същия факултет. През 1991 г. е избран за епископ на Захумско-Херцеговинската епархия. През 1994 г. е избран за пръв ректор на новооткритата Духовна академия „Св. Василий Острожки“, Сърбине (Фоча). Епископ Атанасий Йевтич е почетен доктор на Висшата православна богословска семинария „Св. Владимир“, Ню Йорк, и е почетен професор на Богословския факултет на Белградския университет.

Епископ Атанасий е почетен професор на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Бог да го прости и упокои с душите на светиите!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...