Православен ливански депутат загина в атентат


Източници: Romandie News, Bluewin Info, Nouvel Observateur

Тази сутрин кола бомба е избухнала в източния квартал на Бейрут Мкалис, населен предимно с християни. Загинали са четирима души, сред които ливанският депутат християнин Гебран Туени, директор на вестника „Ан Нахар”. Между десет и тридесет души са били ранени, двама от които тежко. В резултат на експлозията се е разразил силен пожар.

Атентатът е станал ден преди да се събере Съветът за сигурност на ООН, който трябва да разгледа доклада за убийството на бившия премиер Рафик Харири миналия февруари. 48-годишният Туени, който е бил противник на сирийското влияние в страната, се е бил завърнал само преди 24 часа от Париж, където е живял през последните месеци от страх да не бъде убит. Избран през май на депутатското място, запазено за православната общност в Ливан, загиналият е споделил миналия август пред френското радио „Ориент”, че името му било „начело на списък на политически личности, които е трябвало да бъдат убити”.

Неизвестна досега група, наричаща себе си „Борци за единството и свободата на Близкия Изток”, е поела отговорност за убийството на Туени. В комюнике, получено в Ройтерс, чиято автентичност не може да бъде проверена, организацията е предупредила, че същата съдба очаква всеки, който се противопоставя на „арабизма” в Ливан. „Пречупихме писалката на Гебран Туени, запушихме устата му завинаги и превърнахме вестника му „Ан Нахар” („Денят” на арабски) в най-тъмна нощ”, се казва в съобщението.

От своя страна Сирия е осъдила престъплението, отнело живота на няколко ливанци, независимо от политическите им пристрастия. Това становище е изразил сирийският министър на Информацията, като е добавил, че атентатът е бил извършен така, че именно Сирия да бъде обвинена.

Въпреки това, ливанският депутат и лидер на друзите Уалид Джумблат твърди, че Сирия е отговорна за убийството на Туени. „Той беше на прицел, понеже беше гласът на свободата, както и други бяха преди него”, е заявил Джумблат пред Ал-Джазира. „Гуени и „Ан Нахар” бяха заплашвани отдавна от сирийския режим. Получихме съобщението. Ще продължим да отстояваме позициите си”, твърдо е заявил той.

От своя страна министърът на телекомуникациите, друзът Маруан Хамаде, който е и чичо на Гебран Туени, е предупредил, че ще напусне поста си, ако Министерският съвет не се събере, „за да поиска разследване под егидата на Съвета за сигурност на ООН на всички престъпления, извършени от Сирия” спрямо Ливан. Самият Хамаде се е отървал в началото на октомври от опит за убийство. Оттогава антисирийски настроени общественици от християнските области са били обект на тринадесет опита за атентат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...