Православно-католическият диалог: Ватиканът е оптимистичен, Москва е резервирана


Източник: Интерфакс

Председателят на Папския съвет за съдействие на християнското единство кардинал Валтер Каспер заяви, че отношенията между Руската православна църква и Ватикана се оправят бързо и че "в близките години е възможно посещение на папата в Москва".

"По-рано изживявахме сложен период в нашите отношения, но сега ситуацията се променя. Сега в отношенията ни се появи нов дух. Ние сме убедени, че проблемът за прозелитизма може да бъде лесно разрешен", каза кардиналът, цитиран от руския вестник "Комерсант".

В Московската патриаршия обаче смятат, че кардиналът представя "желаното за действително".

Според епископ Марк, заместник-председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, в Украйна и досега продължават гоненията срещу православните християни от страна на униатите.

"Позицията на нашата Църква остава неизменна. Срещата между предстоятелите на двете Църкви ще има смисъл, ако на нея те успеят да стигнат до реално решаване на проблемите между нас: това е и проблемът за прозелитизма, и проблемът за експанзионистичните действия на униатите, насочени срещу православието в Украйна", заяви пред "Интерфакс" говорителят на отдела протойерей Всеволод Чаплин. Според него въпросът за посещението на папата в Русия не е бил обсъждан наскоро при междуцърковните контакти.

"Иска ми се да се надявам, че ние рано или късно ще стигнем до взаимно разбиране по тези проблеми, но времето за излишен оптимизъм според мен все още не е настъпило", каза той.

От своя страна известният мисионер дякон Андрей Кураев също изрази несъгласие с думите на кардинала за "новия дух" в отношенията между Руската църква и Ватикана.

"Нямам толкова добър нюх, за да усетя този дух (на руски "дух" може да означава и "мирис" – прев.). Като редови клирик аз не виждам никакви подобрения в отношенията на Руската православна църква и Ватикана", каза отец Андрей пред "Интерфакс".

"Колкото за проблема за прозелитизма, неотдавнашното одобрение на Ватикана за преноса на катедрата на украинските униати от Лвов в Киев изобщо не може да се разглежда като приятелски жест", отбеляза той.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...