Предстои историческа среща между папа Франциск и Руския патриарх КирилPapa Franzisc_patriarh KirilНа 12 февруари предстои историческа среща между папа Франциск и патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил. Очаква се това да бъде важна стъпка към подобряването на взаимоотношенията между Католическата църква и Руската православна църква.

Срещата ще се проведе на международното летище „Хосе Марти“ в Хавана, където папа Франциск ще кацне на път към Мексико и където Московският патриарх е на официална визита.

Една от основните теми на разговора се очаква да бъде тежката ситуация на преследваните християни по света. „Подготвяната дълго среща между предстоятелите  на Римокатолическата църква и Руската православна църква е първа в историята и ознаменува особено важен етап в отношенията между двете църкви. Светият престол и Московската патриаршия се надяват, че събитието ще бъде знак на надежда за всички хора с добра воля и призовават християните към гореща молитва по Божие благословение срещата да принесе добър плод“, се посочва в съвместно комюнике на Ватикана и Московската патриаршия.

Срещата между двамата духовни водачи се очаква да приключи с подписването на съвместна декларация. Разговорът ще продължи два часа, посочва директорът на Ватиканския пресцентър, отец Федерико Ломбарди, цитиран от Радио Ватикана, като уточни, че за част от срещата към тях ще се присъедини и кубинският президент Раул Кастро.

Визитата на патриарх Кирил в Куба съвпада с дните на папското посещение в Мексико. Поканата към руския патриарх бе отправена лично от президента Раул Кастро по време на визитата му в Москва през май миналата година.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...