Предстоятелят на църквата на Чешките земи и Словакия изрази позицията си по събитята в Украйна



На 11 октомври тази година в писмо до Негово Светейшество Патриарх Кирил, Митрополитът на Чешките земи и Словакия Ростислав го увери в неизменната си позиция по отношение на продължаващото грубо вмешателство на държавните власти във вътрешния живот на Църквата в Украйна.

(Забележка: писмото е изпратено ден преди изявлението на Вселенската Патриаршия от вчера).

В писмото си митрополитът пише:

Ваше Светейшество, възлюбени братко и съслужител в Господа!

Сърдечно Ви поздравявам с пожелание за сила и твърдост в това трудно за Руската Православна Църква и за целия православен свят време.

В отговор на Вашето писмо от 1 октомври 2018 г., искам да Ви уверя, Ваше Светейшество, за неизменната си позиция по отношение на продължаващото грубо вмешателство на държавните власти във вътрешния живот на Църквата в Украйна – позиция, която Синодът на нашата поместна църква ясно изрази по време на последната ни среща от 12 юни 2018 г.

Православният свят признава само един каноничен предстоятел на Украинската православна църква – Негово Блаженство Онуфрий, Митрополит Киевски и на цяла Украйна. Този факт беше неколкократно споменаван и потвърждаван от предстоятеля на Вселенската Патриаршия Негово Светейшество Вартоломей от името на всички присъстващи на Събора на предстоятелите на поместните православни църкви, проведен в Шамбези (Швейцария) от 21 до 28 януари 2016 г. Следователно, всеки опит да бъдат легитимирани украинските разколници от страна на държавните власти трябва да бъде остро осъден от всички предстоятели на поместните православни църкви.

Ние сме свързани с братска Украйна не само от близостта на нашите граници, но и от родството на обитателите на Карпатска Рус и за нас страданията на нашите украински братя – братя както по вяра, така и по кръв – причинява болка в сърцата ни.

Тъй като Православната Църква е основана върху принципа на съборността, ние сме твърдо убедени, че всяка конфликтна ситуация и спор, които заплашват единството на Православието, ще бъдат разрешени по съборен начин, в строго съответствие с общоприетите църковни традиции и свещени канони.

С братска любов в Господа,

☨Ростислав
Архиепископ на Прешов
Митрополит на Чешките земи и Словакия

Писмото на митрополита отразява неговото писмо до бившите украински президенти Кравчук и Кучма от м. май, където той заяви, че “всяко участие на държавни служители в църковните дела е неприемливо за едно демократично общество”. В същото писмо предстоятелят отбеляза: “Схизма, причинена от нечие самолюбие, може да бъде изцелена само чрез покаяние и връщане в Църквата. Новата автокефалия трябва да бъде резултат на консенсус”. | orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...