Продължава диалогът между православните и протестантите от Реформираната църкваМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. m g каза:

  Книгата дава ценна информация за българския читател и е напълно в православен дух, явно авторът познава Православното предание добре, но книгата е малко скъпа като че ли.

 2. Васил Тенекеджиев каза:

  Книгата е доста добра и освен това, със съдържанието си, запълва една празнина в българската литература. Много ценен наръчник за начинаещите иконописци. Мисля, че си заслужава цената.

  Обаче едно нещо ме дразни много – в цялата книга авторката показва изключително преклонение пред гръцката иконописна традиция и набиващо се на очи пренебрегване на българската. Наистина ние сме единоверци и с гърците, и с руснаците, и със сърбите, и с др. народи, от които можем да научим това или онова, но да не забравяме, че сме по род българи.

 3. diyan d d каза:

  Много добро,подробно изследване на технологията на иконописта,характерна не само за Гърция,но и за целия Православен свят в периода XIII-XVIIв. В България най ценните експонати от този период са събрани в Криптата на "Св.Александър Невски" В България този период от развитието на иконописта ,винаги е бил пренебрегван за сметка на стотиците издания свързани с иконите от епохата на Възраждането. Докато в останалия Православен свят този период особенно XIV-XVIв. т.н.Палеологов стил се смята за връх в развитието на Православната иконопис. Именно от шедьоврите от този период, съвременните иконописци черпят вдъхновение и се учат. Тази книга е резултат на изследване на гръцки образци и е финансирано от Гръцки институт,но това не означава,че тази технология не е характерна и за България, Сърбия, Русия и т.н. Може би трябва да упрекнем Българските културни институти, че не подкрепят подобни проекти. rn rn Диян Димитров /ръководител на Школата по иконопис при Духовно-просветен център "Св.Архангел Михаил" гр.Варна/