„Про-нацисткият“ папа Пий ХІІ няма да стане светец?


Папа Бенедикт ХVI няма да подпише беатификацията (причисляване към блажените) на папа Пий ХІІ (1876-1958), защото е впечатлен от скорошните срещи с представителите на редица еврейски организации, заяви в Рим отговорникът по делото за беатифкацията на Пий ХІІ отец Петер Гумпел, който се занимава със събирането и обработването на цялата информация за дейността на папата.

"Представителите на еврейските организации заявиха много ясно, че ако той (папата) направи нещо в полза на Пий ХІІ, отношенията между Римокатолическата църква и евреите ще бъдат окончателно компрометирани", каза Гумпел.

При това той подчерта, че самият понтифекс се отнася с голямо уважение и възхищение към личността на Пий ХІІ, но "иска да направи всичко, за да се подобрят отношенията с евреите".

Гумпел нарече "скандален" факта, че в музея на Холокоста в мемориалния комплекс Яд Вашем в Иерусалим под снимката на Пий ХІІ е поместен текст, който според него е историческа фалшификация.

Текстът гласи: "Папата, избран през 1939 година, оттеглил посланието срещу антисемитизма и расизма, подготвено от неговия предшественик. Дори когато сведения за унищожаването на евреите били получени във Ватикана, той не протестирал срещу него нито писмено, нито устно. През 1942 г. той не се присъединил към осъждането на убийствата на евреите, направено от съюзниците. Пий ХІІ не се намесил, когато евреите били депортирани от Рим в Аушвиц".

През октомври 2008 г. Гумпел твърдеше, че докато този текст се намира в музея на Холокоста, Бенедикт ХVІ няма да посети Израел.

Все пак през май тази година папата отиде в Светата земя, посети Йерусалим и дори отиде в музея на Холокоста, но не влезе в залата, в която се намира снимката на Пий ХІІ.

Пак тогава, през октомври 2008 г., Гумпел заяви, че процесът на беатификацията на Пий ХІІ на практика е завършен и му липсва само подписът на Бенедикт ХVІ.

Острата полемика във връзка с беатификацията на Пий XII се води отдавна, в това число и след католиците, и тя е свързана с отношението на понтифекса към престъпленията на нацистите против евреите. | РИА "Новости", Богослов.ru

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...