Публикуван е Актът за каноничното общение на Московската патриаршия и Руската задгранична църква


Руската информационна агенция Интерфакс публикува документа, който възстановява каноничното общение и единство на двете части на руското Православие – Църквата в Русия и Задграничната църква. Актът за канонично общение беше подготвен в окончателния си вид през тази година след дълги преговори между Синодите на двете Църкви.

Според него Задграничната църква влиза в състава на Руската православна църква (Московска патриаршия), но запазва своето самоуправление и самостоятелност в своите "пастирски, просветителни, административни, стопански, имуществени и граждански дела". И след пълното възстановяване на общението "висшата духовна, законодателна, административна, съдебна и контролна власт" в Руската задгранична църква ще се осъществява от нейния Архиерейски събор, свикван от нейния Първоиерарх съгласно устава й. Неговите решения обаче ще се утвърждават от Патриарха на Москва и цяла Русия. Актът предвижда също така, че архиереите на Руската задгранична църква ще станат пълноправни членове на Синода на Руската православна църква и ще участват в нейните Поместни събори.

"Въздаваме благодарност на Всемилостивия Бог, Който с всесилната Си десница ни поведе по пътя на излекуването на раните от разделението и ни доведе до мечтаното единство на Руската Църква в родината и зад граница, за слава на Светото Си Име и за доброто на Светата Си Църква и нейните верни чеда. По молитвите на светите руски новомъченици и изповедници Господ да дари благословение на единната Руска Църква и нейните чеда както в отечеството, така и в изгнание", се казва в края на документа. Очаква се, че той ще бъде подписан от главите на двете Църкви и ще влезе в сила в началото на следващата година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...