Първата жена-епископ бе избрана в Източна Германия


Пасторката Илзе Юнкерман стана четвъртата в историята на Евангелическата църква в Германия жена-епископ и първата жена, оглавяваща църквата на територията на бившата ГДР, съобщава "Благовест-инфо", позовавайки се на ENI.

На 21 март 51-годишната Юнкерман бе избрана за нов лидер на Църквата на централна Германия, обединяваща лутераните от Саксония-Анхалт и Тюрингия. След Втората световна война тези територии бяха в състава на ГДР.

Понастоящем Илзе Юнкерман живее в Щутгарт и ръководи отдела за обучаване на персонала на Вюртембергската църква.

Като епископ Юнкерман иска да засили влиянието на църквата върху социалната ситуация в Източна Германия, където има проблеми с отлива на населението и ниското ниво на раждаемостта, а също и да се бори с ултрадесния екстремизъм, който все повече се разраства в страната.

Юнкерман бе избрана за 10 години и ще встъпи в длъжност на 29 август.

Първата в Германия жена-епископ (на Хамбург) стана избраната през 1992 г. Мария Йепсен. През 1999 г. Маргот Кесман стана епископ на Хановер, а година по-късно Барбел Вартенберг-Потер оглави църквата на Холщайн-Любек.

Обединената Методистска църква на Германия от 2005 г. също се оглавява от жена-епископ Роземари Венер.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. lyublyana каза:

  Протестанти?!
  Все ще изфабрикуват някоя щуротия…

 2. sandi каза:

  .

  Интересно, дали богослужи когато е “кръвоточива“(нечиста) !?

  .

 3. kipria каза:

  За съжаление, все по-често срещам феминистки настроени християнки в Църквата.Тази на пръв поглед невинна философия, която уж защитава правата на жените, но всъщност много опасна, която убива най-ценните качества у една жена – нейната женственост и желанието и да бъде майка и съпруга. Много жени с радост биха се разпореждали в Църквата, така, както го правят в политиката и в други области. И слава Богу, че не е така. На жената и е отредена не по-малко значима и отговорна роля – да бъде подкрепа, другарка на мъжа, да възпитава и дарява любов, да поддържа хармонията в семейството. Роля дадена и от Бога, и която в днешно време е страшно подценявана от много жени.

 4. Orangecounty каза:

  Тия работи нямат нищо общо с желанието и за семейство или права. Както виждаш една жена може да има и права и семейство и добро положение в обществото. Тук става въпрос за това , че жените не са осъзнали , че не даването на едно право те издига в очите на Бога, а броя на изпитанията които си изтърпял в живота си. Ама няма кой да излезе и да го каже ами се занимават с това как да унижават жените и да бъдат егоисти. Ето за пример има мъже които са съгласни да има повече смъртни случаи по пътищата отколкото да има жени които да карат и без да се отнасят към тях идиотски.