Първойерарсите на всички поместни църкви са поканени за освещаването на новата катедрала на Румъния на 25 ноември



На 25 ноември (неделя) към Букурещ се очаква да се стекат хиляди вярващи от всички краища на северната ни съседка, а и поклонници от други държави. Причината са тържествата, свързани с освещаването на новата православна катедрала на Румъния.

В неделния ден светата Литургия и последованието по освещаването на катедралата (от 9 до 12.30 ч.) ще бъде оглавено от Вселенския патриарх Вартоломей и Румънския патриарх Даниил в съслужение с други първойерарси и архиереи, се съобщава в официалната програма за събитието. За тържествата е отправена покана към първойерарсите на всичките поместни църкви.

От 26 до 29 ноември ежедневно ще бъде отслужвана св. Литургия в новия катедрален храм. В рамките на тези дни Букурещ ще бъде домакин на поредица от духовни и културни събития, а на 30 ноември, в деня на свети апостол Андрей Първозвани, който е почитан като покровител на румънския народ и патрон на новата катедрала, ще бъде отслужена празнична св. Литургия, оглавена от Йерусалимския патриарх Теофил заедно с Румънския патриарх Даниил (от 9 до 12 ч.).

Началото на мащабния проект е поставено през ноември 2007 година, когато е положен първият камък на грандиозната храмова сграда. Катедралата е посветена на румънските герои и е наричана още „Национална“ или „Спасение на народа“. Освещаването й ще се състои няколко дни преди Националния празник на Румъния – 1 декември и свързаната с него 100-годишнина – от присъединяването на Трансилвания и Банат към Румъния през 1918 година.

Мястото не е избрано случайно – то се намира в близост до румънския парламент, по време на комунистическия режим в този район на града са се издигали пет църкви. Три от тях са разрушени по решение на Николае Чаушеску, а останалите две са били преместени.

Макар и освещаването на олтара на новата катедрала да е вече планирано, все още предстоят дейности по дострояването й, които трябва да приключат до 2024 година (като по строежа почти ежедневно работят 600 работници на две смени). Към църковния комплекс се предвижда да има още няколко сгради, сред които медицински център за социално слаби хора, музей на църковното изкуство и християнската история по румънските земи, както и парк, простиращ се на шест декара.

Досега за реализацията на мащабния проект са изразходвани 110 милиона евро – 25% от сумата са от дарения, а останалата част – от държавни и общински средства. Този факт в хода на строежа даде храна на някои критици да определят проекта като “ненужно разточителство, вместо да се строят болници и училища“.

В облика на новата катедрала са вложени елементи от византийския, традиционно румънския и ориенталския архитектурен стил. Слънчевите лъчи ще проникват през 600-те прозореца към вътрешността на храма, а най-високият купол на новата катедрала се издига на 120 метра.

Катедралата е проектирана да побере около 5000 души, може да устои на изпитанията на времето най-малко половин хилядолетие, както и да издържи на земетресение от 8.5 по Рихтер, уверяват специалисти. Предвидено е и изграждането на 12 асансьора, а в подземното ниво на храма ще има шест противоатомни убежища, всяко от които ще побира около 300 души.

Идеята за построяването на катедралния храм не е от последните десетина години, а датира още от края на 19 век и е била мечта на видни румънски интелектуалци, един от които е големият поет и писател Михай Еминеску.

За Румънската православна църква новата катедрала в Букурещ е символ на силата на православната вяра на румънския народ и свидетелство за благодарността на румънците за Божията подкрепа, която ги е закриляла пред множеството изпитания и превратности по пътя на историята…

 

Сн.: Мирча Флореску, Basilica.ro

Сн.: Мирча Флореску, Basilica.ro

Сн.: Мирча Флореску, Basilica.ro

Източник и снимки: Basilica.ro, Mediafax.ro

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...